Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomeen jäänyt satoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, arvioi Kuntaliitto – kyseessä ensimmäinen laaja kartoitus ilmiöstä

Suomessa on noin 700–1 100 ihmistä, jotka ovat jääneet oleskelemaan maahan ilman oleskelulupaa saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen, arvioi Kuntaliitto tekemänsä kartoituksen pohjalta.

Kyseessä on Kuntaliiton erityisasiantuntija Ellen Vogtin mukaan ensimmäinen kerta, kun ilmiötä on kartoitettu maan kaikkien kuntien osalta. Vaikka kyse on arviosta, henkilöiden lukumäärä kuulostaa hänestä uskottavalta.

– Oli odotettavissa, ettei puhuta tuhansista vaan joistain sadoista, Vogt sanoo STT:lle.

Kuntaliitto selvitti asiaa kunnilta niiden tarjoamien sosiaalipalveluiden perusteella. Liitto kuitenkin korostaa, että kyse on ilmiöstä, jota on haastava selvittää tarkasti. Kuntien vastaukset eivät välttämättä erottele kielteisen päätöksen saaneita omaksi ryhmäkseen luotettavasti, minkä lisäksi ihmiset voivat olla läsnä usean eri kunnan tai palvelun tilastoissa. Toisaalta kaikki asianosaiset eivät välttämättä hakeudu palveluiden piiriin.

Poliisin mukaan arvio kuulostaa oikealta

Poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta arvioi STT:lle, että Kuntaliiton arvioima luku on myös lähellä poliisin arvioita. Kyse on ilman oleskeluoikeutta Suomessa olevista ihmisistä, jotka ovat kateissa poliisilta mutta mahdollisesti edelleen Suomessa.

– Yleensä, jos on kateissa ihmisiä, joita pitäisi poistaa maasta, tai joilla lainvoimainen poistamispäätös, etsintäkuulutamme heidät, Poutanen sanoo.

Hän huomauttaa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen oleskeluoikeus voi jatkua esimerkiksi valitusprosessin ajan ja että Suomessa oleskelee ihmisiä laittomasti myös muista syistä.

Poutasen mukaan poliisi poistaa maasta vuosittain vähän alle 2 500 maastapoistamispäätöksen saanutta. Luku sisältää kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden ohella esimerkiksi rikoksen perusteella karkotettavat, maahantulokiellossa olevat ja henkilöt, joiden oleskelulupa on vanhentunut.

Kuntaliitto vaatii valtiota korvaamaan kustannukset

Kuntaliitto penää valtiota turvaamaan paperittomien sosiaalihuollosta aiheutuvat kustannukset kunnille sekä kutsuu tämänhetkistä korvausjärjestelmää byrokraattiseksi ja jopa epätarkoituksenmukaiseksi. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kohtaloon liitto ei sinällään ota kantaa.

– Ei ole sosiaalihuollon tehtävä pohtia maasta poistamista, eikä sosiaalihuollolla ole velvollisuutta tai oikeutta ilmoittaa näistä henkilöistä eteenpäin, Vogt sanoo.

Kunnat ovat velvollisia turvaamaan välttämättömät ja kiireelliset sosiaalipalvelut.

Liitto selvitti asiaa kunnille helmikuussa lähetetyllä kyselyllä. Vastaukset kattoivat 166 Manner-Suomen vajaasta 300 kunnasta ja yli kolme neljäsosaa maan väestöstä.