Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista

Iranin ydinlaitoksen paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkovaltojen sabotaasista. AFP / LEHTIKUVA

STT

Viime torstain epäilty tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa on maan viranomaisten mukaan aiheuttanut vakavaa taloudellista ja tuotannollista vahinkoa.

Natanzin ydinlaitokselle aiheutuneet vahingot voivat hidastaa uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien tuotantoa, sanoi maan ydinenergia-asioiden edustaja sunnuntaina. Tapahtuneesta aiheutui viranomaisten mukaan vakavaa taloudellista vahinkoa, mutta ei henkilövahinkoja tai radioaktiivista säteilyä.

Natanz on Iranin tärkeimpiä uraaninrikastamislaitoksia.

Kyseessä oli viranomaisten mukaan onnettomuus, jonka syy on tiedossa, mutta siitä ei toistaiseksi kerrota enempää, kertoo uutistoimisto AFP.

Muun muassa Guardianin tapahtumapaikalta julkaisemissa kuvissa näkyy jälkiä, jotka viittaavat tulipaloon tai räjähdykseen.

Viranomaiset ovat kertoneet tulipalon tapahtuneen varastorakennuksessa. Yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten analyytikkojen mukaan tulipalo näyttää tapahtuneen alueella, jossa sentrifugeja kehitetään, brittilehti Guardian kirjoittaa.

Vahingot vaikuttavat siis selvästi suuremmilta kuin viranomaiset ovat aiemmin kertoneet.

Epäilyjä sabotaasista

Iranin valtiollinen uutistoimisto Irna esitti tapahtuneen jälkeen epäilyjä Israelin tai Yhdysvaltojen osuudesta asiaan.

New York Timesin haastatteleman tiedustelulähteen mukaan vahingon olisi aiheuttanut Israelin valtion asettama pommi.

– Kaikki mitä Iranissa tapahtuu ei välttämättä liity meihin, kommentoi Israelin puolustusministeri Benny Gantz sunnuntaina New York Timesin mukaan. Hän esitti kommenttinsa radiohaastattelussa, kun häneltä kysyttiin Natanzin tapauksesta.

Iranissa on Guardianin mukaan viimeisen kahden viikon aikana tapahtunut useita tulipaloja tai räjähdyksiä esimerkiksi teollisuuslaitoksissa.

Iranin hallitus ilmoitti viime vuoden toukokuussa, että se keskeyttäisi asteittain vuoden 2015 ydinsopimuksessa sovittuja sitoumuksia. Viime syyskuussa Iran aloitti uudelleen uraanin rikastamisen Natanzissa, vaikka toiminta siellä oli sopimuksessa laitettu jäihin.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut