Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Suomalaisilla on kesätapahtumien ja kulttuurin jano eristyksen jälkeen – musiikkifestivaalien muutama uskalikko hamuaa tuhtia pottia

Suomalaisilla on selvä kesätapahtumien, kulttuurin ja kotimaanmatkailun jano kevään koronaeristyksen jälkeen. Näin arvioivat järjestäjät useassa kesätapahtumassa, joissa päätettiin kävijärajoituksista huolimatta avata ovet yleisölle.

– Suomalaiset tuntuvat nyt kaipaavan kulttuuria ja taidetta erityisen paljon. Moni vierailijamme on tullut erikseen kiittämään, että ihanaa kun jotkut paikat on avattu, ja pääsemme näkemään taidetta, kertoo Mäntyharjun Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Samanlainen kokemus on Jyväskylän Kesän toiminnanjohtajalla Kyösti Ylikuljulla.

– Yleisön lisäksi taitelijat ovat antaneet kiittävää palautetta. Moni artisti menetti keväällä toimeentulonsa, joten on tavallaan kunnia-asia järjestää heille esiintymisiä, sanoo ensi viikolla alkavan seitsenpäiväisen tapahtuman luotsi.

Ylikuljun mukaan lipunmyynti Jyväskylän Kesän 65. vuoden esityksiin vetää mukavasti.

– Turvavälien vuoksi pääsylippuja voidaan myydä selvästi pienempi määrä kuin normaalisti. Tuohon suhteutettuna festivaali on menossa sitä kohti, että kaikki tapahtumat myydään loppuun.

Vuokramökit viedään käsistä

Hoikkala katsoo, että kapea valinnanvara suosii nyt niitä, jotka sinnittelivät eivätkä pistäneet lappua luukulle.

– Lähes koko Suomen kulttuurielämä on tänä kesänä suljettu. Ehkä osin siitä johtuen Taidekeskus Salmelaankin on tullut runsaasti sellaista kotimaista yleisöä, joka ei ole käynyt Salmelassa koskaan aiemmin.

Samalla Hoikkala myöntää, että koronakevät iski raskaasti myös Mäntyharjun taidetyyssijaan.

– Tulonsa meille peruutti 150 linja-autollista ihmisiä.

Visulahden vesi- ja huvipuisto Mikkelissä avautui kesäkuun puolivälissä. Puiston johtaja Ville Asikainen sanoo, että kävijämäärä on ollut parempi kuin hän uskalsi koronarajoitusten jäljiltä odottaa.

– Positiivinen yllätys ovat olleet mökkilomailijat. Mökit myyvät kuin häkä.

Mökkikuumetta on siis paitsi asuntokaupassa, myös lyhyen ajan vuokraamisessa.

Lipunmyynnissä täyspysähdys, nyt elpyminen

Suomen isot musiikkifestivaalit ilmoittivat yksi toisensa perään, että tämä kesä jää niiltä väliin. Jokunen kekkeri on kuitenkin pitänyt lipunmyynnin pyörimässä. Uskalikkoihin lukeutuvat Tampereen hiphop-festari Blockfest ja elektronisen tanssimusiikin Weekend Festival Helsingissä. Kumpikin ajoittuu elokuulle.

– Nyt näyttää hyvältä. Jos vain aluehallintoviraston linjaus on suotuisa, Blockfest järjestetään, sanoo tapahtuman vastaava tuottaja Kalle Kallonen.

Hyvin alkanut Blockfestin lipunmyynti tyrehtyi hetkessä keväällä, kun koronarajoitukset julkistettiin.

– Nyt lipunmyynti on taas kasvanut. Vaikuttaa siltä, että Blockfest tulee olemaan menestys, Kallonen lisää.

Hänen mukaansa ei ole pulma, jos joku artisti peruuttaa tulonsa siksi, että festarin toteutuminen ei ole varmistunut.

– Esiintyjiä on vaihtunut Blockfestissä vuosittain. Saadaan kyllä paikattua, jos joku artisti peruuntuu.

Weekend Festivalin tilannekin auki, mutta ei pitkään, lupaa tapahtuman tiedottaja Tomi Lindblom.

– Tällä viikolla on tarkoitus päästä kertomaan, toteutuuko festari.

Samoin kuin Blockfestillä, Weekend Festivalin keväällä tyssännyt lipunmyynti on Lindblomin mukaan nyt elpynyt.

Vakuutussuoja hutera tai olematon

Blockfestin tuottaja Kallonen ei usko, että "lähes kenelläkään" Suomen festivaaleista on mitään vakuutussuojaa koronaviruksen varalle.

– Totta kai Blockfestilläkin on vakuutukset, mutta eivät ne kata peruuntumista pandemian vuoksi.

Taidekeskus Salmela joutui sekin luottamaan, että pahin ei käy tänä kesänä toteen.

– Ei tällaista kukaan osannut aavistaa. Salmelalla ei ollut vakuutuksia näyttelyn peruuttamisen varalta. Nyt pyysimme tarjouksen vakuutusmahdollisuudesta jatkossa, kertoo toiminnanjohtaja Hoikkala.

Nimettömänä pysyttelevä kulttuurialan pitkän linjan vaikuttaja arvioi STT:lle, että korkean profiilin ulkomaisten musiikkiartistien pestaaminen Suomeen on koronan tapaisen häiriön oloissa iso riski.

– Kaikilla suurillakaan tapahtumilla ei ole vakuutusta. Perusongelma on, että ulkomaiset artistit haluavat ennakkomaksun. Se voi olla puolet koko esiintymispalkkiosta, enimmillään satojatuhansia euroja. Summaa ei palauteta lainkaan siinä tapauksessa, että järjestäjä itse peruuttaa konsertin, asiantuntija sanoo.

Kun pääsylippuja myyvät kaupat antavat monesti tapahtuman järjestäjälle ennakkoa, lipun ostaneen rahat saattavat olla lähteneet ulkomaille artistin ennakkomaksuna. Rahojen takaisin saaminen sieltä on parhaimmillaankin työlästä.