Luottamus talouteen jatkaa elpymistään EU-maissa – Suomessa elinkeinoelämän talousluottamus mataa edelleen selvästi pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella

Luottamus talouteen jatkaa elpymistään EU-maissa. EU-komission julkaiseman talousindikaattorin mukaan nousua on tähän mennessä tullut noin 30 prosenttia maalis–huhtikuun romahduksesta. Jyrkästä noususta huolimatta indikaattorin lukemat ovat edelleen alle pitkän ajan keskiarvon.

Luottamusta kuvaava indikaattori romahti maalis- ja huhtikuussa ja päätyi lähes yhtä matalalle kuin suuren taantuman aikaan maaliskuussa 2009. Toukokuussa indikaattori näytti jo elpymisen merkkejä, ja nouseva kehitys on nyt jatkunut.

Lukemat ovat jyrkässä nousussa niin euroalueella kuin EU-maissa laajemmin. EU-komission mukaan euroalueella luottamus on parantunut kaikilla aloilla, mukaan lukien palveluissa, joissa vielä viime kuussa oli laskua.

Jäsenmaista luottamus on kohentunut roimasti erityisesti Ranskassa, Hollannissa, Espanjassa, Italiassa ja Saksassa.

Työllisyysodotuksia kuvaava indikaattori vajosi huhtikuussa mittaushistoriansa alimmalle tasolle, mutta on jatkanut nyt toukokuussa alkanutta nousua.

Elinkeinoelämän tunnelmat matelevat

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit ovat edelleen selvästi pitkäaikaisten keskiarvojensa alapuolella, vaikka etenkin palvelualoilla on nähty toipumista koronakevään jälkeen.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan palvelualoilla luottamusindikaattori on kohentunut kesäkuussa kuusi pistettä -40 pisteeseen. Teollisuudessa luottamus nousi hivenen, rakentamisessa heikkeni pari pistettä ja vähittäiskaupassa kohosi muutaman pisteen verran.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tulkitsee tiedotteessa, että vaikka itse epidemia on Suomessa laantunut, talouden alavire jatkuu. Vientiteollisuudessa pahin on vasta edessäpäin. Erityisen huolestuttavaa on uusien tilausten vähentyminen.

Hänen mukaansa tulevat viikot ratkaisevat paljon, mihin suuntaan koronakriisi on menossa. Lisää tietoa tulee siitä, miten luottamus palautuu, onko kriisiapu mennyt riittävässä määrin ja nopeasti perille sekä käynnistyykö talous loppukesän aikana kuten on ajateltu.

Kriisin alussa vaikutus on osunut ennen kaikkea palvelualan yrityksiin sekä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

– Näistä tilastotiedot kertyvät hitaasti ja teollisuudessa ongelmat ovat vasta kärjistymässä. Tiedot tarkentunevat siis lähitulevaisuudessa vielä todennäköisemmin huonompaan ennen kuin ne kääntyvät kohti parempaa, Pakarinen arvioi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut