Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Suomalaisille sopii yhä väkevien viinojen osto Alkosta – viinin myynti ruokakaupoissa jakaa kyselyssä vastaajat kahteen leiriin

Suomalaisille tuntuu edelleenkin käyvän se, että väkevät viinat ostetaan Alkon myymälöistä. Alkoholijuomien myynti-ikärajatkin saavat tuoreen kyselyn mukaan pysyä ennallaan. Sen sijaan kysymys viinien myynnin sallimisesta ruokakaupoissa jakaa vastaajat kahteen leiriin.

Yli puolet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Alkon teettämään kyselyyn vastanneista pitää nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia sopivina. Tätä mieltä oli 57 prosenttia vastanneista.

Kannattajien osuus on hieman suurempi kuin kahtena aiempana vuonna.

– Tulos jatkaa samaa trendiä, joka alkoi vuonna 2018 sen jälkeen, kun saatiin uusi alkoholilaki. Niihin muutoksiin tyytyväisyys on lisääntynyt, kertoo johtava asiantuntija Thomas Karlsson THL:stä.

Alkoholilaki uudistui vuoden 2018 alussa. Siitä lähtien päivittäistavarakaupoissa on saanut myydä juomia, joiden alkoholipitoisuus on 5,5 prosenttia. Sitä ennen rajana oli 4,7 prosenttia.

Nuorilla raitistumistrendi

Nykyistä väljempää alkoholipolitiikkaa toivoo alle kolmannes vastaajista. Vastauksista ilmenee, että miehet toivovat väljempää alkoholipolitiikkaa naisia useammin. Miehistä väljempää alkoholipolitiikkaa toivoo yli kaksi kolmesta, kun naisten keskuudessa vastaava osuus on alle viidennes.

Joka kymmenes vastaajista kannattaa tiukempaa alkoholipolitiikkaa. Tiukemman alkoholipolitiikan kannatus on yleisempää naisten keskuudessa. Naisista tiukennuksia toivoisi viidennes, miehistä joka kymmenes.

– Miehet ovat selvästi olleet naisia liberaalimpia alkoholipolitiikkaa koskevissa kysymyksissä.

Karlssonin mukaan sukupuolella onkin suuri merkitys siihen, kuinka vapaamielisesti henkilö suhtautuu alkoholipolitiikkaan. Toinen suhtautumiseen vaikuttava taustatekijä on se, paljonko henkilö itse käyttää alkoholia.

– Mitä enemmän itse juo, siitä väljempää ja liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa itse myös toivoo.

Myös vastaajan iällä on merkitystä siihen, kuinka vapaamielisesti tämä suhtautuu alkoholipolitiikkaan. Iän perusteella väljempää alkoholipolitiikkaa kannatetaan eniten 35–49-vuotiaiden keskuudessa. Vastaavasti tiukinta alkoholipolitiikkaa kannatetaan alle 25-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa.

Tiukan alkoholipolitiikan kannatus nuorten keskuudessa kertoo Karlssonin mukaan juomatapojen muutoksesta.

– Tässä näkyy se, että nuorten parissa on meneillään raitistumistrendi. Tälle ikäluokalle alkoholilla ei ole niin suurta merkitystä eikä sillä, missä sitä myydään. Alkoholijuomilla ja myyntipaikoilla on merkitystä vähän vanhemmille ikäryhmille.

Alkon monopolin koetaan rajoittavan haittoja

Selvin mielipiteitä jakava kysymys on se, pitäisikö viinien myynti sallia päivittäistavarakaupoissa. Puolet haluaisi viinit ruokakaupan hyllyille, puolet ei.

– Tämä tuntuu olevan kansaa jakava asia, Karlsson toteaa.

Jos viinien saaminen päivittäistavarakaupoista tarkoittaisi samalla sitä, että niissä myytäisiin myös väkeviä alkoholijuomia, viinien kauppoihin haluavien osuus laskee 25 prosenttiin.

Suomalaiset ovat vahvasti sitä mieltä, että väkevät alkoholijuomat eivät kuulu päivittäistavarakauppoihin. Lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta pitäisi väkevien alkoholijuomien myynnin jatkossakin Alkon yksinoikeutena. Lisäksi kaksi kolmesta on sitä mieltä, että Alkon monopoliasema alkoholijuomien myynnissä on hyvä tapa rajoittaa alkoholihaittoja.

Kyselystä myös ilmenee, että suomalaiset näyttävät haluavan pitää alkoholijuomien myynti-ikärajat ennallaan. Yli yhdeksän kymmenestä piti mietojen alkoholijuomien ja viinien nykyistä 18 vuoden ikärajaa sopivana. Väkevien alkoholijuomien ikärajaa piti sopivana 84 prosenttia vastaajista.

Suomalaisten alkoholipoliittisia mielipiteitä selvittävä mielipidekysely tehtiin tammikuussa. Sen toteutti Kantar TNS Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Alkon toimeksiannosta. Kyselyssä haastateltiin puhelimitse 1 005 väestörekisteristä satunnaisesti valittua 18–79-vuotiasta suomalaista.