Juhannuksesta tulossa liki koko maassa lämmin ja aurinkoinen – palovaroitukset estämässä kokkojen roihun

Suuri osa suomalaisista onkin pääsemässä viettämään juhannusta jokseenkin unelmakelissä. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Kuluvan kesän uusi lämpöennätys kirjattiin tiistaina Suomessa kolmantena päivänä peräkkäin. Mittari kipusi Porin lentoasemalla 29,9 asteeseen. Edellisinä päivinä ennätykseen yllettiin Ylitorniolla ja Luhangassa.

Tiistaina edellisen päivän tasan 29 asteen ennätys selätettiin myös Porissa toisella mittausasemalla sekä Mikkelissä. Porin rautatieasemalla lämpö kipusi enimmillään 29,4 asteeseen ja Mikkelin lentokentällä mittari näytti 29,2.

Maan eteläosassa sää oli tiistaina epävakainen. Ukkosen tuomat salamat sytyttivät jopa rakennuspaloja maan lounaisosissa. Ukkossateita saataneen Ilmatieteen laitoksen mukaan vielä keskiviikkona akselilla Pori–Tampere–Helsinki, mutta juhannukseksi sää näyttää lupaavasti poutaantuvan.

Juhannusaatto laajalti hellepäivä

Suuri osa suomalaisista onkin pääsemässä viettämään juhannusta jokseenkin unelmakelissä.

– Sään odotetaan olevan juhannusaatosta perjantaista alkaen aurinkoista. Ukkoset saattavat pyrkiä aattona etelästä Viron puolelta eteläiseen Suomeen, mutta tällä tietoa ne eivät leviä Suomenlahden tälle puolelle, kertoi päivystävä meteorologi Vilma Kangasaho STT:lle.

Metsäpalovaroitus on estämässä kokkojen polttamisen valtaosassa maata. Kangasahon mukaan kokkojen poltto saattaa olla sallittua aattona Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa sekä osassa Lappia ja Koillismaata.

Juhannusaattona lämpötila kipuaa näillä näkymin hellelukemiin Kokkola–Kuopio-linjasta etelään. Noin Tornion korkeudellakin mittarit nousevat 20 asteeseen, mutta pohjoisimmassa Lapissa ollaan jäämässä kymmeneen asteeseen.

– Juhannuspäivänä lämpö laskee hitusen alle hellerajan etelässä ja nousee ylemmäksi Lapissa. Muuten sää on melko samanlainen kuin aattona.

Aattona ja juhannuspäivänä saatetaan saada joillakin paikoin yksittäisiä sadekuuroja. Ne ovat kuitenkin jäämässä Kangasahon mukaan niin paikallisiksi, että koko kunnan tilanteen mukaan annettavia metsäpalovaroituksia ei pikkukuurojen takia poisteta.

Lauantai ja sunnuntai ovat Kangasahon mukaan pääosin aurinkoisia tai ainakin puolipilvisiä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut