Steroidilääkekokeilua suitsutetaan "merkittävänä läpimurtona" koronan vastaisessa taistelussa – vähensi koronakuolemia jopa kolmanneksella

Alustavien tutkimusten mukaan deksametasoni-steroidihoito vähensi hengityskoneissa olevien koronapotilaiden kuolemia 35 prosentilla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Steroidihoidon on havaittu vähentävän kuolemia jopa kolmanneksella kaikkein vakavimmin koronaan sairastuneiden keskuudessa. Oxfordin yliopiston lääkekokeilun tuloksia on suitsutettu "merkittäväksi läpimurroksi" koronan vastaisessa taistelussa.

Hengityskonehoidossa olevien osalta deksametasoni-steroidihoito vähensi kuolemia 35 prosentilla alustavien tulosten mukaan. Happea saavien osalta kuolemien määrä väheni noin viidenneksellä.

Oxfordin yliopiston tutkijat antoivat laajalti saatavilla olevaa lääkettä yli 2 000:lle vakavasti sairastuneelle koronapotilaalle. Tämän lisäksi kokeilussa oli mukana 4 000 potilaan kontrolliryhmä, joka ei saanut deksametasonihoitoa.

Deksametasoni on Maailman terveysjärjestö WHO:n laatimalla tärkeimpien lääkeaineiden listalla . Sitä käytetään muun muassa allergisten oireiden hoitoon.

Edullinen ja löytyy hyllystä

BBC :n mukaan tutkijat arvioivat, että noin 5 000 ihmisen kuolema oltaisiin voitu estää, jos lääkettä olisi käytetty koronapotilaiden hoitamiseen Britanniassa heti pandemian alusta alkaen.

BBC:n mukaan noin 19 koronaviruspotilasta 20:stä toipuu ilman, että heidän täytyy saada sairaalahoitoa. Myös sairaalahoitoa saavista valtaosa toipuu. Osa kuitenkin voi tarvita lisähappea tai hengityskoneen apua. Nämä ovat ne korkean riskin potilaat, jotka voivat hyötyä deksametasonihoidosta.

Yksi tutkimusta johtaneista tutkijoista, professori Peter Horby sanoi BBC:n mukaan, että kyseessä on ensimmäinen lääke, jonka on tähän mennessä havaittu vähentävän kuolleisuutta ja lääke vähentää sitä hänen mukaansa merkittävästi.

– Deksametasoni on edullinen, se löytyy hyllystä ja sitä voidaan käyttää välittömästi henkien pelastamiseen ympäri maailman, Horby kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

BBC:n mukaan lääkekokeilu on ollut käynnissä maaliskuulta lähtien. Kokeilun yhteydessä on testattu myös muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aiemmin hehkuttamaa hydroksiklorokiinia.

Kesäkuun alussa kyseisen lääkkeen tutkiminen osana ohjelmaa kuitenkin lopetettiin. Hydroksiklorokiinistä ei ollut Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan hyötyä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin sairaalahoidossa.

Hydroksiklorokiinin osalta on noussut myös huolta siitä, että kyseinen lääke jopa lisäisi kuolemia.

Britannia varautunut 200 000 lääkekuurilla

Britannia aikoo välittömästi alkaa antaa deksametasonia koronaviruspotilaille, kertoi Britannian terveysministeri Matt Hancock tiistaina.

Hancockin mukaan Britannia alkoi kerätä kyseistä lääkettä varastoihin noin kolme kuukautta sitten.

– Koska havaitsimme varhaiset merkit deksametasonin potentiaalista, me olemme keränneet varastoja maaliskuulta lähtien, hän kertoi videolausunnossa.

Hancockin mukaan Britannialla on valmiina yhteensä 200 000 kuuria ja tällä hetkellä pyritään siihen, että deksametasoni kuuluisi Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n tavallisiin koronahoitotoimenpiteisiin tiistai-iltapäivästä lähtien.

Oxfordin tutkijoiden tekemä lääkekokeilu oli osittain Britannian hallinnon rahoittama.

Britanniassa on kirjattu koronaan liittyviä kuolemia sekä Johns Hopkinsin -yliopiston että Worldometer -tarkkailusivuston seurantojen mukaan yli 41 000.

Worldometerin mukaan Britanniassa on ollut väkilukuun suhteutettuna 615 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 59.

---

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut