Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Julkinen houkuttelu terrorismirikoksen tekemiseen tai terroristiryhmään värväytymiseen tulisi kriminalisoida, ehdottaa oikeusministeriön työryhmä

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että Suomen terrorismirikoslakeihin lisättäisiin uusi rikosnimike terrorismirikoksiin liittyvästä julkisesta kehottamisesta. Sen myötä kehottaminen terroristiryhmään värväytymiseen tai houkuttelu terrorismirikoksen tekemiseen olisi rangaistavaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan rangaistava kehottaminen voisi tapahtua esimerkiksi joukkotiedotusvälineiden tai sosiaalisen median välityksellä tai väkijoukoissa.

Lisäksi työryhmä laajentaisi nykyistä sääntelyä terroristiryhmään tai -järjestöön kuulumisen tai sen toimintaan osallistumisen osalta. Rangaistavaa olisi jatkossa hoitaa tehtävää, joka on olennainen ryhmän terroristisen rikollisen toiminnan kannalta.

Terrorismirikoslakien arviointi liittyy hallituksen joulukuiseen päätökseen kotiuttaa suomalaisia al-Holin leiriltä Syyriasta. Työryhmän tehtävänä oli arvioida Suomen terrorismirikosten sääntelyn ajanmukaisuutta ja sen vastaavuutta etenkin muiden Pohjoismaiden lainsäädännön kanssa.

Työryhmän mukaan lainsäädännön vertailu muiden maiden kanssa on hankalaa, mutta siitä huolimatta Suomen terrorismirikoslainsäädäntöä pidetään kattavana.

Mietinnön mukaan myös Ruotsissa terrorismirikoksia koskevaa lainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa. Ruotsissa tarkoitus on mietinnön mukaan koota terrorismirikossäännökset terrorismirikoslakiin, joka tulisi voimaan ensi kesänä.

On rikos kouluttautua ja matkustaa terrorismia varten

Suomessa on tällä hetkellä kriminalisoitu terroristisessa tarkoituksessa tehdyn väkivallan ja aseistuksen hankinnan sekä terrorismirikoksen valmistelun lisäksi useita muita terroristisia tekoja. Rangaistavaa on muun muassa terroristiryhmän johtaminen, terrorismin rahoittaminen ja terroristiryhmän toiminnan edistäminen. Toiminnan edistämiseksi voidaan katsoa esimerkiksi aseiden, toimitilojen tai kulkuvälineiden hankkiminen ryhmälle, ja siitä voidaan tuomita enintään kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Lisäksi rikollista on värvääminen, koulutuksen antaminen ja kouluttautuminen terrorismirikosta varten. Myös matkustaminen ja matkustamisen edistäminen terrorismirikoksen tekemiseksi on kriminalisoitu.

Laissa terroristiseksi tarkoitukseksi katsotaan esimerkiksi pyrkimys aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Terroristiryhmällä taas tarkoitetaan nykylaissa vähintään kolmen ihmisen muodostamaa jäsentäytynyttä yhteenliittymää, joka yhteistuumin pyrkii tekemään rikoksia, joilla on terroristinen tarkoitus.

Järjestöön kuulumista yritetty aiemmin kriminalisoida

Ainakin kokoomus on tällä hallituskaudella vaatinut, että terroristijärjestöön kuuluminen kriminalisoidaan. Sitä yritettiin jo viime vaalikaudella oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) johdolla, mutta yritys kaatui vaikeuteen määritellä, mikä on terroristijärjestöön kuulumista.

Kokoomus ehdotti alkuvuodesta, että määriteltäisiin päivitettävä lista terroristijärjestöistä, joihin kuuluminen olisi rikollista.

Myös presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa joulun alla sanomalla, että terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa. Niinistö sanoi, että Suomessa turvallisuusriskien kohtelu ei voi olla lievempää ja lainsäädäntö väljempää kuin verrokkimaissa.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 12.42: Rangaistavaa olisi ehdotuksen mukaan kehottaminen terroristiryhmään värväytymiseen tai houkuttelu terrorismirikoksen tekemiseen, ei terroristiryhmään värväytyminen.