Kesän uusi lämpöennätys mitattiin Porissa

Päivän ylin lämpötila liikkuu tänään maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 23–30 asteen välillä, ennustaa Ilmatieteen laitos. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Kuluvan kesän lämpöennätys on syntynyt tänään Porissa, missä lentoasemalla mittari näytti iltapäivällä 29,9 astetta.

Ennen tätä päivää kesän korkein lukema oli tasan 29 astetta. Se mitattiin Keski-Suomen Luhangassa maanantaina.

Ilmatieteen laitos kertoi aiemmin tänään, että lämpötila hipoo tiistainakin kesän uutta ennätyslukemaa Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla. Lämpötila nousee 29–30 asteen tuntumaan Tampereen ja Jyväskylän seuduilla.

Myös Vaasan seudulla lämpötila voi tänään nousta 30 asteeseen.

Päivän ylin lämpötila liikkuu maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 23–30 asteen välillä. Monia alueita koskee varoitus tukalista helteistä.

Etelässä luvassa sadetta ja ukkosta

Maan eteläosassa sää on epävakainen. Etelään virtaa Baltiasta kosteaa ilmaa, joka tuo mukanaan rankkoja sateita sekä ukkosia. Taajamiin osuessaan ne voivat aiheuttaa jopa tulvia Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

– "Ylämatalaksi" kutsuttu sääilmiö tuo näille alueille epävakaata, kosteaa ilmaa samalla kun korkeapaine vaikuttaa säätilaan maan keskiosassa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö.

Pyykön mukaan tulvien mahdollisuus taajamissa on kuitenkin melko epätodennäköinen ja vaatisi rankimpien sateiden osumista juuri taajamien kohdalle. Uuttamaata ja Varsinais-Suomea koskee iltapäivän aikana sadevaroitus.

Lapissa sää on huomattavasti muuta maata viileämpää. Päivän ylin lämpötila liikkuu Lapissa 13–19 asteen välillä ja Pohjois-Lapissa 9–13 asteen välillä. Maan pohjoisosassa sää on selkeää tai puolipilvistä ja enimmäkseen poutaista.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 14.40: Uuteen lämpöennätykseen ei tarvittu 30 astetta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut