Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Onko Suomen terrorismirikoslakeja syytä kiristää? – lakiuudistusta pohtinut työryhmä arvioi erityisesti terroristiryhmään tai -järjestöön kuulumista ja toimintaan osallistumista

Terrorismirikoslainsäädännön uudistusta pohtinut työryhmä luovuttaa tänään mietintönsä oikeusministerille. Alan asiantuntijoista koostuva työryhmä on arvioinut Suomen terrorismirikosten sääntelyn ajanmukaisuutta ja sen vastaavuutta eurooppalaisten vertailumaiden ja etenkin muiden Pohjoismaiden lainsäädännön kanssa.

Erityisesti arvioinnin kohteena ovat olleet terroristiryhmään tai -järjestöön kuulumisen ja sen toimintaan osallistumisen kriminalisointi. Tällä hetkellä ne eivät ole rikoksia Suomessa.

Terrorismirikoslakien arviointi liittyy hallituksen joulukuiseen päätökseen kotiuttaa suomalaisia al-Holin leiriltä Syyriasta. Tuolloin Sanna Marinin (sd.) vasta aloittanut hallitus päätti leirin suomalaislasten kotiuttamisen yhteydessä päivittää Suomen terrorismirikoslainsäädäntöä.

On rikos kouluttautua ja matkustaa terrorismia varten

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyn väkivallan ja aseistuksen hankinnan sekä terrorismirikoksen valmistelun lisäksi Suomessa on tällä hetkellä kriminalisoitu useita muita terroristisia tekoja.

Rangaistavaa on muun muassa terroristiryhmän johtaminen, terrorismin rahoittaminen ja terroristiryhmän toiminnan edistäminen. Toiminnan edistämiseksi voidaan katsoa esimerkiksi aseiden, toimitilojen tai kulkuvälineiden hankkiminen ryhmälle, ja siitä voidaan tuomita enintään kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Lisäksi rikollista on värvääminen, koulutuksen antaminen ja kouluttautuminen terrorismirikosta varten. Myös matkustaminen ja matkustamisen edistäminen terrorismirikoksen tekemiseksi on kriminalisoitu.

Laissa terroristiseksi tarkoitukseksi katsotaan esimerkiksi pyrkimys aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Terroristiryhmällä taas tarkoitetaan nykylaissa vähintään kolmen ihmisen muodostamaa jäsentäytynyttä yhteenliittymää, joka yhteistuumin pyrkii tekemään rikoksia, joilla on terroristinen tarkoitus.

Järjestöön kuulumista yritetty aiemmin k riminalisoida

Ainakin kokoomus on tällä hallituskaudella vaatinut, että terroristijärjestöön kuuluminen kriminalisoidaan. Sitä yritettiin jo viime vaalikaudella oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) johdolla, mutta yritys kaatui vaikeuteen määritellä, mikä on terroristijärjestöön kuulumista.

Kokoomus ehdotti alkuvuodesta, että määriteltäisiin päivitettävä lista terroristijärjestöistä, joihin kuuluminen olisi rikollista.

Myös presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa joulun alla sanomalla, että terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa. Niinistö sanoi, että Suomessa turvallisuusriskien kohtelu ei voi olla lievempää ja lainsäädäntö väljempää kuin verrokkimaissa.