Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jopa 51 000 alle viisivuotiasta lasta voi kuolla koronavirusepidemian seurauksiin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa

Koronaviruspandemiasta johtuva aliravitsemus ja terveydenhuollon ylikuormittuminen voivat tappaa jopa 51 000 alle viisivuotiasta lasta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tämän vuoden aikana, arvioivat YK:n lastenjärjestö Unicef ja Maailman terveysjärjestö WHO tuoreen tutkimuksen pohjalta.

Tämän vakavimmaksi arvioidun skenaarion toteutuminen palauttaisi alueen lapsikuolleisuuden 40 prosenttia tavallista korkeammaksi, eli 2000-luvun alun lukemiin. Näin käy, jos terveydenhuollon ja ruoka-avun toiminta häiriintyy pitkäaikaisesti.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Algeriaa, Djiboutia, Egyptiä, Irakia, Jordaniaa, Marokkoa, Syyriaa, Sudania, Tunisiaa ja Jemeniä, joissa elää 41 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. He edustavat kolmea neljäsosaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vastaavanikäisistä lapsista.

Rokotusohjelmat ja ruoka-apu tarpeen

Monissa näistä maista epidemian hillitsemiseksi määrätyt liikkumisrajoitukset vaikeuttavat terveydenhoitoon pääsemistä. Terveydenhuollon henkilökunta joutuu myös käyttämään aikaa ja voimavaroja koronaviruksen hillitsemiseen ilman riittävää määrää suojavarusteita ja muita tarvikkeita, ja terveyskeskuksissa ja lääkärien vastaanotoilla käymistä vältellään tartuntojen pelossa.

Seurauksena on, että rokotuksia jää ottamatta ja tulehduksia sekä lastentauteja hoitamatta. Tilanne vaikuttaa myös hoitoon raskauksien ja synnytysten aikana sekä siihen, missä määrin apua akuuttiin aliravitsemukseen voi saada.

Lasten kuolemien estäminen edellyttäisi sitä, että rokotusohjelmat ja ruoka-apu palautetaan normaaleiksi ja että lasten pääsy terveydenhuollon piiriin varmistetaan. Olennaista olisi myös lisätä luottamusta julkiseen terveydenhuoltoon ja teroittaa ihmisille, milloin ja miten hoitoon hakeudutaan. Samalla koronaviruksen leviämistä muun muassa terveydenhuollon tiloissa tulisi ehkäistä ainakin suojavarusteilla ja turvaetäisyyksillä.

Tutkimus tehtiin Johns Hopkins -yliopiston terveystieteen Bloomberg-tiedekunnassa ja se julkaistiin toukokuussa Lancet Global Health -tiedelehdessä.