Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hallitus hyväksyi yli 50 kohdan ohjelman harmaan talouden ehkäisyyn

Hallitus pyrkii torjumaan harmaata taloutta ja talousrikollisuutta muun muassa telakka-alan veronumeroilla, esitutkinta-aineiston käsittelyyn kehitettävällä tekoälyjärjestelmällä ja verotustietojen julkisuuden lisäämisellä.

Keinot löytyvät vuosille 2020–2023 tarkoitetusta toimenpideohjelmasta, joka hyväksyttiin valtioneuvoston istunnossa torstaina. Ohjelma sisältää yhteensä 23 hanketta sekä runsaat 50 toimenpidettä. Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan ohjelma puuttuu harmaaseen talouteen ja talousrikollisuuteen monin tavoin.

– Selvitämme esimerkiksi keinoja puuttua alipalkkaukseen, jota on havaittu työvoimavoittoisilla aloilla, kuten telakoilla, rakennustyömailla ja ravintoloissa. Korruption torjuntaa tehostetaan julkisissa hankinnoissa, Haatainen sanoo tiedotteen mukaan.

Ulkomaalaiset työntekijät Verohallintoon rekisteröivä veronumero otetaan ohjelman mukaan käyttöön telakoilla. Lisäksi tarvetta tai edellytyksiä sen käytölle selvitetään muilla riskialoilla, kuten matkailussa ja ravintoloissa.

Aiemmin veronumero on otettu käyttöön rakennusalalla, jossa sen on arvioitu vähentäneen harmaata taloutta.

Toteutukseen varattu 15 miljoonaa euroa

Verotustietojen julkisuutta on tarkoitus lisätä siten, että verotustietojen muutokset myös verotuksen päättymisen jälkeen tulevat julkisiksi. Poliisin käyttöön on puolestaan tarkoitus kehittää järjestelmä, joka osaa vertailla poliisin tietokantoja ja tietoteknistä todistusaineistoa uusien rikoskokonaisuuksien paljastamiseksi.

Luvassa on myös valmistuvassa oleville ja maahanmuuttajille kohdistettava viestintäkampanja.

Toimenpideohjelman toteutukseen on varattu 15 miljoonaa euroa neljälle vuodelle.