Maineikkaan tanssikoulun ex-opettaja tuomittiin oppilaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä – vei uhrin kotiinsa aamuisin, kun omat lapset olivat koulussa

Oikeuden mukaan hyväksikäyttö alkoi keväällä 2015 StepUp-tanssikoulun harjoitusleirillä. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Pääkaupunkiseudulla toimivan tanssikoulun entinen opettaja on tuomittu ehdolliseen vankeuteen oppilaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeuden mukaan hyväksikäyttö alkoi keväällä 2015 StepUp -tanssikoulun harjoitusleirillä, missä musiikkiteatterin koulutusohjelmasta vastannut mies oli opettajana ja valvojana. Mies oli tuolloin 35-vuotias ja uhri 17.

Oikeuden mukaan mies kohdisti yhteisessä illanvietossa uhriin ensin kiusaantuneisuutta herättänyttä seksuaalista vihjailua. Myöhemmin samana iltana uhri epäili omia kykyjään ja omaa rooliaan musikaalissa, jolloin mies pyysi uhria huoneeseensa juttelemaan asiasta.

Huoneessa mies oikeuden mukaan ehdotti uhrille, että tämä voisi jäädä sinne yöksi sekä kosketteli uhrin reittä ja suuteli kaulaa. Mies myös vuolaasti kehui uhria ja tämän työskentelyä ryhmässä. Uhri kertoi oudoksuneensa miehen käytöstä, koska tämä oli aiemmin leirillä kertonut, että aikoo kosia naisystäväänsä.

Leirin jälkeen mies lähetti uhrille anteeksipyytelevän viestin, joka johti viestittelyn jatkumiseen ja tapaamisiin miehen kotona, missä he harrastivat seksiä. Uhri kertoi, että mies haki hänet kotoaan aamuisin, kun miehen lapset olivat koulussa. Tapaamisten takia uhri jätti joskus omat koulutuntinsa väliin.

Suhde loppui kesällä 2017, kun toinen miehen entinen oppilas julkaisi somessa tekstin, jossa kertoi opettajan ahdistelleen myös muita oppilaita. Silloin uhri kertoi havahtuneensa siihen, että häntä oli hyväksikäytetty.

Kertoi aiemmasta suhteesta oppilaaseen, joka pääsi Teatterikorkeakouluun

Oikeus katsoi, että mies käytti eriarvoista oppilas-opettaja-asemaa hyväkseen saadakseen uhrin suostumaan seksiin kanssaan. Oikeuden mukaan näyttelijänuraa tavoitelleelle uhrille mies oli ihailua herättänyt koulutusohjelman ylin auktoriteetti, jolla oli paljon päätösvaltaa sen suhteen, kuka pääsee mukaan koulutusohjelmaan ja saa roolin musikaalista.

Uhri kertoi, että halusi olla miehelle mieliksi, saada tämän hyväksynnän sekä täyttää miehen odotukset, kun tämä piti häntä "aikuisena". Oikeuden mukaan uhri ei saanut mieheltä mitään erityistä kohtelua tai etuuksia koulutusohjelmassa, vaikka siitä kuitenkin puhuttiin paljon ja jatkuvasti.

Mies oli myös kertonut uhrille, että hänellä oli aiemminkin ollut suhde oppilaaseen, joka oli myöhemmin päässyt Teatterikorkeakouluun. Viittauksella aiempaan suhteeseen mies oikeuden mukaan antoi ymmärtää, että kykenee vaikuttamaan uhrin kouluttautumismahdollisuuksiin ja sitä kautta näyttelijänuraan. Tämä edellytti seksiä miehen kanssa, vaikka sitä ei ole sanottu suoraan, tuomiossa todetaan.

Oikeus ei pitänyt uskottavana, että 17-vuotias uhri olisi ensimmäisenä ilmaissut toiveensa seksuaalisesta kanssakäymisestä tuolloin parisuhteessa olleen, itseään 18 vuotta vanhemman miehen kanssa.

Yritti päästä seksuaaliseen kanssakäymiseen myös toisen oppilaan kanssa

Käräjäoikeuden mukaan mies vetosi toistuvasti uhrin lahjakkuuteen ja uskotteli tälle, että kyse on vain kahden aikuisen välisestä, täysin hyväksyttävästä seksisuhteesta. Oikeuden mukaan miehen kannalta kyseessä ei kuitenkaan ollut vakavasti otettava suhde, koska mies oli samaan aikaan koko ajan vakituisessa parisuhteessa.

Lisäksi tuomiosta ilmenee, että mies pyrki seksuaaliseen kanssakäymiseen myös toisen oppilaan kanssa harjoitusleirillä vuonna 2016. Oppilas todisti oikeudessa, että mies oli halunnut keskustella kahden kesken hänen kanssaan, mutta olikin sitten alkanut suudella häntä. Tilanne päättyi, kun oppilas lähti pois huoneesta.

Oppilas kertoi olleensa tapahtuma-aikaan vahvassa humalassa. Hänen mukaansa harjoitusleireillä juhlittiin ja juotiin paljon alkoholia. Samasta kertoi toinen todistaja, jonka mukaan alkoholia oli käytetty "aika lailla" ja yleishengen luomisen sijaan toiminta leirillä oli ollut "kyseenalaista".

Oppilaat kertoivat lähentelystä STT:lle jo vuonna 2018

Oikeuden mukaan uhri halusi lopettaa suhteen monesti, mutta mies piti häntä otteessaan jatkuvalla yhteydenpidolla. Kun suhde lopulta loppui, mies jatkoi yhteydenpitoa vielä kesällä ja syksyllä 2017 kysellen uhrin kuulumisia ja ehdotellen tapaamista, tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeuden mukaan nykyisin 41-vuotiaan miehen toimintaa on kokonaisuutena arvostellen pidettävä hyvin vahingollisena ja moitittavana. Käräjäoikeus tuomitsi hänet 11 kuukauden vankeusrangaistukseen. Koska miestä ei ole aiemmin tuomittu vankeuteen, rangaistus voitiin oikeuden mukaan määrätä ehdollisena.

STT ei ole vielä tavoittanut tanssikoulu StepUpin edustajia kommentoimaan Helsingin käräjäoikeuden tuomiota.

STT kertoi jo marraskuussa 2018, että kyseinen opettaja oli lähennellyt useita oppilaitaan 2010-luvulla. STT haastatteli juttuunsa 12 StepUpin ex-oppilasta, jotka olivat olleet mukana miehen vetämissä musikaaleissa 2010-luvulla. Puolet oli nähnyt tai kokenut lähentelyä ja loput muuta opettajan epäasiallista käytöstä.

Opettaja ei tuolloin kommentoinut asiaa STT:lle. Entisten oppilaiden mukaan StepUpin hallituksen puheenjohtaja Marco Bjurström oli ainakin joiltakin osin tietoinen opettajan epäasiallisesta toiminnasta. Bjurström ei kommentoinut tuolloin STT:lle, tiesikö hän asiasta ja jos tiesi, mitä hän tiesi.

StepUp on maineikas pääkaupunkiseudulla toimiva tanssikoulu. Se on tunnettu muun muassa Skene-musikaaleistaan, joissa esiintyy nuoria 16-vuotiaista aikuisiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut