Komissaari: EU-komissio haluaa EU:n sisärajat auki kesäkuun loppuun mennessä

Komissaari Ylva Johanssonin mukaan hän aikoo ehdottaa sisärajojen avaamista ja rajatarkastusten päättämistä tänään EU-maille, koska koronavirustilanne on parantunut monissa maissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan komissio haluaa kaikkien EU-maiden avaavan rajaansa kesäkuun loppuun mennessä, kertoi EU:n sisäasioiden komissaari Ylva Johansson Euronewsille .

Johanssonin mukaan hän aikoo ehdottaa sisärajojen avaamista ja rajatarkastusten päättämistä tänään EU-maille, koska koronavirustilanne on parantunut monissa maissa.

Komissio suositteli jo toukokuun puolivälissä, että koronavirusepidemian suhteen samassa tilanteessa olevat jäsenmaat voisivat sallia asukkailleen vapaa-ajanmatkustamisen maasta toiseen.

EU:n sisäministerit keskustelevat tänään vapaasta liikkuvuudesta ja matkustusrajoituksista EU:n sisärajoilla. Suomesta kokoukseen osallistuu sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.)

Monet EU-maat, muun muassa Ranska ja Belgia, ovat kertoneet avaavansa rajansa. Italia on sen jo tehnyt.

EU:n ulkorajojen avaamisesta on määrä päättää myöhemmin.

Suomessa ei vielä päätöstä

Suomen hallitus ei ole tehnyt vielä päätöksiä vapaa-ajan rajaliikenteen rajoitusten osittaisesta purkamisesta. Työmatkaliikennettä on jo vapautettu. Ohisalo kertoi keskiviikkona, että asiaan palataan ensi viikolla.

Ohisalo kirjoitti tuolloin Twitterissä , että asian valmistelu jatkuu ja rajoitusten purkamista arvioidaan eri maiden tautitilanteiden pohjalta.

Pohjoismaista Tanska ja Norja ovat jo jonkin verran avanneet rajojaan. Baltian maat ovat muodostaneet matkustuskuplan, jossa kolmen maan kansalaiset saavat liikkua vapaasti. Viro on myös sallinut vapaa-ajan matkustamisen ilman karanteenivaatimuksia useiden muiden maiden kansalaisille, myös suomalaisille.

Suomen ulkoministeriö suosittaa edelleen suomalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista, mukaan lukien vapaa-ajan matkailua.

Suomen kansalaisilla on kuitenkin aina perustuslain takaama oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei kyseistä oikeutta ole laintasoisella säädöksellä rajoitettu.

----

Korjattu aiempaa uutista klo 14.35: Lisätty ensimmäisen väliotsikon jälkeen täydennys siitä, että Suomi ei ole tehnyt päätöksiä vapaa-ajan rajaliikenteen rajoitusten osittaisesta purkamisesta. Työmatkaliikennettä on vapautettu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut