Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä

Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiurun mukaan hallitus kuitenkin katsoo, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei ole mahdollista.

– Tällaisia tilanteita voi syntyä esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina, jolloin etäisyyksiä ei voida järjestää ja joissa vietetään pidempiä aikoja, Kiuru sanoi toimittajille Helsingin Säätytalolla.

Kasvosuojukset ovat olleet tällä viikolla pinnalla, kun hallituksen asettama tiedepaneeli näytti olevan eri linjoilla sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen kanssa. Eri alojen asiantuntijoista koostuvan tiedepaneelin tehtävänä on ollut tuottaa valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamalle exit-työryhmälle tutkimukseen perustuvaa taustatietoa.

Tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä koronavirustartuntojen torjumiseksi.

Paneelin puheenjohtajana toiminut professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta sanoi tiistaina STT:lle, että tieto maskeista tuntuu päivä päivältä lisääntyvän.

– Maanantaina (tiedelehti) Lancetissakin oli tutkimus, jossa oli todettu, että sekä maskit että etäisyyden pitäminen auttavat viruksen leviämisen estämisessä, Salmivalli sanoi.

STM:n selvityksen mukaan näyttö maskien tehosta on vähäinen

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitykseen sisältyvän kirjallisuuskatsauksen mukaan tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen.

– Teoriassa kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta, STM:n selvityksessä sanotaan.

Tiedepaneelin raportissa todetaan, että tehokkaiden rokotteiden tuotannon ja jakelun odotetaan optimistisissakin arvioissa tapahtuvan vasta jossakin vaiheessa ensi vuotta. Siihen asti maskien käyttäminen on tiedepaneelin mukaan suositeltavaa julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä, mahdollisesti alueen tartuntatautitilanteesta riippuen.

Tiedepaneelin raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Mainos: Hämeenmaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut