Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

USA ja Britannia vetosivat Kiinaan Hongkongin itsehallinnon puolesta

Yhdysvallat ja Britannia vetosivat perjantaina Kiinaan, jotta se vastaisi "vakaviin huoliin" Hongkongin itsemääräämisoikeudesta. Maat esittivät vetoomuksensa YK:n turvallisuusneuvoston epävirallisessa istunnossa.

Kiinan YK-lähettiläs puolestaan kehotti Britanniaa ja Yhdysvaltoja lopettamaan heti Hongkongin ja sitä myöten Kiinan sisäisiin asioihin puuttumisen.

Kiina torjui aiemmin viikolla turvallisuusneuvoston virallisen kokouksen asiasta veto-oikeudellaan. Perjantain kokous oli kuitenkin epämuodollinen kokous, jollaisen järjestämistä Kiina ei pystynyt estämään.

Hongkong nousi jälleen kuumaksi kansainväliseksi puheenaiheeksi, kun Kiinan parlamentti hyväksyi torstaina esityksen Hongkongin uudeksi turvallisuuslaiksi. Kiinan mukaan lailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Laki antaisi Kiinalle paremmat mahdollisuudet suitsia Hongkongin demokratialiikkeitä. Yhdysvaltojen mielestä laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ehti jo julistaa, ettei Yhdysvallat enää voi pitää Hongkongia itsehallinnollisena alueena, mikä saattaa viedä Hongkongilta edullisen kauppasuhteen Yhdysvaltojen kanssa.

Kiinan mukaan USA yrittää käyttää YK:n turvallisuusneuvostoa omien tarkoitustensa ajamiseen

Kiina varoittaa Yhdysvaltoja ottamasta YK:n turvallisuusneuvostoa käsikassarakseen Hongkongin turvallisuuslakia koskevassa asiassa.

Ulkoministeriön edustajan Zhao Lijianin mukaan Kiina ja muut kansainvälisen oikeuden uskottavuutta ylläpitävät maat eivät tule sallimaan Yhdysvaltojen käyttävän turvaneuvostoa omien tarkoitusperiensä ajamiseen.

Samalla Kiina uhkasi myös Britanniaa vastatoimilla, jos se helpottaa Britannian kansalaisuuden saamista niille Hongkongin asukkaille, joilla jo on ulkobrittiläisille tarkoitettu passi.

Kiinan kansankongressi hyväksyi uuden turvallisuuslain torstaina. Parlamentin päätös oli jo ennalta selvä, ja lain yksityiskohtia ryhtyy nyt valmistelemaan kansankongressin pysyvä komitea. Kiinan julkilausuttuna tavoitteena on muun muassa estää maan kansallista turvallisuutta vaarantava kumouksellinen toiminta Hongkongin alueella.

Myöhemmin perutusta luovutuslaista alkunsa saaneet levottomuudet jatkuivat viime vuonna Hongkongissa kuukausikaupalla. Laki olisi sallinut rikoksista epäiltyjen kuljettamisen Manner-Kiinaan tuomittaviksi. Erityishallintoalueen asukkaat pelkäsivät, että lakia olisi käytetty demokratia-aktivistien sortoon.

Kansankongressin pysyväiskomitean varapuheenjohtajan Wang Chenin mukaan uutta turvallisuuslakia tarvitaan, koska Hongkong ei ole kyennyt panemaan omia turvallisuuslakejaan toimeen.