Venäjällä syyttäjä vaatii 18 vuoden tuomiota vakoilusta syytetylle Yhdysvaltain ex-sotilaalle

Whelanin asianajaja Vladimir Zherebenkov kertoo hänen ja Whelanin olevan järkyttyneitä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Venäjällä syyttäjät vaativat Yhdysvaltain merijalkaväen entiselle sotilaalle Paul Whelanille 18 vuoden vankeustuomiota vakoilusta, kertoo Whelanin asianajaja. Asianajaja kertoo hänen ja Whelanin olevan järkyttyneitä, mutta hän kuvailee Whelanin reagoineen syyttäjän "erittäin ankaraan" vaatimukseen rauhallisesti.

– Hän käyttäytyy kunniallisesti, asianajaja sanoi oikeustalon ulkopuolella.

Venäjän turvallisuuspalvelun mukaan Whelan pidätettiin kesken vakoilutoimien, ja asianajaja sanoo syyttäjien uskovan tämän työskennelleen Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiselle. Whelan totesi oikeudessa, ettei ole vakoillut eikä kerännyt salaista tietoa.

Tuomio annetaan asianajajan mukaan kesäkuun 15. päivänä.

Suunnitteilla vanginvaihto?

50-vuotiaalla Whelanilla on Yhdysvaltojen lisäksi Irlannin, Kanadan ja Britannian kansalaisuus. Hänet otettiin kiinni Moskovassa joulukuussa 2018, koska hänen epäiltiin ottaneen vastaan valtionsalaisuuksia.

Whelan kertoi ottaneensa arkaluontoisia tietoja sisältäneen muistitikun vastaan tuttavaltaan, koska hänelle kerrottiin, että siinä on lomakuvia. Whelan matkusti omaistensa mukaan Venäjälle häävieraaksi.

Whelan on sanonut kohtelunsa vankeudessa olevan surkeaa. Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan Whelanin terveys on kärsinyt pahasti vankeusaikana.

Korkean profiilin tapaus on herättänyt närää Venäjän ja Yhdysvaltojen välille. Yhdysvaltojen mielestä Whelania vastaan ei ole riittäviä todisteita.

Kiinniotto on myös herättänyt epäilyksiä, että Yhdysvallat ja Venäjä pyrkivät asemoimaan itseään vanginvaihtoa varten. Vaihdokkina voisi mahdollisesti olla Yhdysvalloissa huumekaupasta pidätetty lentäjä Konstantin Jaroshenko.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut