Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Demokratia-aktivistit tyrmistyivät Hongkongin turvallisuuslaista – houkuttelevat ihmisiä protesteihin

Demokratiaa puolustavat aktivistit yllyttivät ihmisiä lähtemään mielenosoituksiin vastalauseena sille, että Kiina aloitti Hongkongin erityishallintoaluetta koskevan turvallisuuslain käsittelyn. Heidän mielestään suunnitelma on voimakkain mahdollinen loukkaus kaupungin kallisarvoista itsehallintoa kohtaan.

Hongkongin erityishallintoaluetta koskeva lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella. Kiinan parlamentti aloitti turvallisuuslain käsittelyn perjantaina kansankongressin kaksoiskokouksessa, joka on maan politiikan vuosittainen suurtapahtuma.

Hongkongin erityishallintoalueen oli määrä säätää laista itse, joten lain siirtyminen Kiinan kansankongressin pöydälle on merkittävä käänne.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam vannoi, että kaupungin johto aikoo toimia yhteistyössä Kiinan hallinnon kanssa turvallisuuslain käyttöönottamisessa.

Pörssit sukelsivat Eurooppaa myöten

Pörssit Aasiassa ja sen jälkeen myös Euroopassa menivät turvalleen turvallisuuslakitiedosta.

Markkinat ovat kuukausia keskittyneet seuraamaan koronaviruksen taloudellisia vaikutuksia, mutta nyt katseet ovat jälleen kerran kääntyneet seuraamaan myös Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä jännitteitä. Välit ovat valmiiksi kireät Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kritisoitua jatkuvasti Kiinan toimia koronapandemiassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vaati Kiinaa harkitsemaan uudelleen katastrofaalista esitystä. Hän sanoi, että se merkitsisi "kuolinkelloja sille itsehallinnon tasolle, jonka Kiina on Hongkongille luvannut".

Yhdysvaltain kongressi sääti jo vuoden lopulla lain, joka veisi Hongkongilta sen edulliset kauppasuhteet Yhdysvaltojen kanssa, jos alueen ei enää katsota olevan autonominen.

Myös Euroopan unioni vaatii Kiinaa kunnioittamaan Hongkongin vapauksia.

Vuonna 1997 Britannian hallinnasta Kiinalle siirtyneessä Hongkongissa on nähty toistuvasti mielenosoituksia demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä.