Alle kolmivuotiaita lapsia sisältävien perheiden määrä väheni lähes viidenneksellä 2010-luvulla

Tilastokeskuksen mukaan pikkulapsiperheiden määrän väheneminen on linjassa syntyvyyden laskun kanssa. Irene Stachon / LEHTIKUVA

STT

Sellaisten perheiden, joissa on alle kolmevuotiaita lapsia, määrä väheni Suomessa 18 prosenttia 2010-luvun aikana, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan pikkulapsiperheiden määrän väheneminen on linjassa syntyvyyden laskun kanssa.

Perheiden keskikoko oli viime vuonna 2,74 ihmistä, Tilastokeskus kertoo. Vuosikymmenen alussa luku oli 2,79. Vielä 1990-luvun alussa perheen keskimääräinen koko oli tasan kolme ihmistä.

Perheiden kokonaismäärä kääntyi laskuun 2010-luvun lopulla. Lasku jatkui myös vuonna 2019, jolloin kaikkien perheiden määrä vähentyi yli 1 300 kappaleella. Suomessa oli runsaat 1 467 000 perhettä, ja perheisiin kuului 72,6 prosenttia väestöstä.

Vuosikymmenen alussa perheisiin kuuluvien osuus koko väestöstä oli kolme prosenttiyksikköä korkeampi, ja vuonna 1990 perheväestön osuus oli yli 82 prosenttia.

Tilastokeskuksen tiedoissa perhe muodostuu henkilöistä, jotka asuvat väestötietojärjestelmän mukaan samassa asunnossa. Tilastokeskus huomauttaa, että määrittelyssä on joitain rajoitteita. Esimerkiksi avopareiksi lasketaan vain eri sukupuolta olevat henkilöt. Toisaalta perhetilastot eivät huomioi tilanteita, joissa vakituisessa parisuhteessa elävä pari ei asu yhdessä, tilastoviranomainen kertoo.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut