STM päivitti hoivayksiköiden koronaohjetta, huomio toimintakykyyn ja yhteydenpitoon läheisten kanssa

Päivitykset koskevat etenkin asukkaiden mahdollisuuksia lisätä yhteydenpitoa läheisiin, heidän toimintakykynsä tukemista ja henkilökunnan suojainten käyttöä ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt vanhusten hoivayksiköiden koronaohjetta. Päivitykset koskevat etenkin asukkaiden toimintakyvyn tukemista, mahdollisuuksia lisätä yhteydenpitoa läheisiin ja henkilökunnan suojainten käyttöä ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä.

Uutta ohjeistusta sovelletaan myös kaikkiin vammaisten asumisyksiköihin, joissa asuu riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita.

Ministeriö muistuttaa, että vierailut ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköissä ovat edelleen pääsääntöisesti kiellettyjä. Kuitenkin oireettomien läheisten on tapauskohtaisesti harkiten voitava vierailla kriittisessä tilassa olevien sekä saattohoidossa olevien asukkaiden luona.

Pitkään kestäneiden poikkeusolojen takia ministeriö kehottaa omaksumaan sellaisia käytänteitä, joiden ansiosta asukkaat voivat tavata kasvokkain läheisiään toimintayksiköiden järjestämässä turvallisessa ympäristössä. Tällaisia voivat ministeriön mukaan olla esimerkiksi suojatut tapaamispaikat tai huoneet.

Päivitetyissä ohjeissa kiinnitetään erityistä huomiota asukkaiden toimintakyvyn ylläpitoon. Esimerkkinä mainitaan muun muassa ulkoilu, jolla on tärkeä merkitys psyykkisen ja fyysisen toimintakyvyn säilymiselle. Ulkoilua pitäisikin ministeriön mukaan jäljestää eri muodoissaan myös poikkeusoloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.