Aurinko paistaa ja tänään juhlitaan äitejä - lue yön uutiskooste

STT

Maailmassa on vahvistettu jo yli 4 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo virustilannetta seuraavan Johns Hopkins -yliopiston tilasto. Viruksen aiheuttamaan tautiin on yhdysvaltalaisyliopiston mukaan kuollut jo ainakin 278 000 ihmistä.

Koska kaikkia virustapauksia ei todenneta testein, ovat todelliset luvut todennäköisesti tätä suurempia.

Suurimmat tartunta- ja kuolinluvut ovat Yhdysvalloissa, jossa on todettu jo yli 1,3 miljoonaa tartuntaa. Euroopassa tartuntoja on todettu 1,7 miljoonaa.

Viruksen aiheuttamasta taudista on parantunut jo ainakin 1,4 miljoonaa ihmistä.

Uusi koronavirus lähti leviämään Kiinasta viime vuoden lopulla.

Suurin osa ravintolisien käyttäjistä syö niitä turhaan

Ravintolisien käyttö on ollut Suomessa jo pitkään yleistä. Niitä syö reilusti yli puolet 18–74-vuotiaista suomalaisista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvioidaan.

Ravintolisiä käyttävät erityisesti naiset, vanhukset sekä korkeasti koulutetut.

THL:n mukaan valtaosa suomalaisista käyttää ravintolisiä kuitenkin turhaan. Suomessa niitä suositellaan vain tietyille väestöryhmille. Esimerkiksi lapsille tulisi antaa D-vitamiinia ympäri vuoden.

Yliopiston Apteekin mukaan suomalaiset ostavat tällä hetkellä paljon vatsan toimintaa tukevia valmisteita sekä nukahtamista tai unenlaatua parantavia tuotteita.

Uusi liikennesuositus korostaa kävelykatujen merkitystä, mutta sallisi myös hidasta autoilua yhteisissä katutiloissa

Kaupunkien keskustoille on valmistunut suositus liikkumisen järjestämisestä. Siinä korostuvat jalankulku ja kävelykeskustat, joiden varaan rakentuu keskustojen kaupallinen ja kulttuurinen ydin.

Suosituksen mukaan liikenteen lisääntyessä eri kulkumuodot eivät kuitenkaan aina mahdu omille väylilleen. Siksi tarvitaan myös yhteisiä katutiloja, joissa autot ajavat hiljaisella nopeudella.

Suosituksen on laatinut keskustojen kehittäjiä yhteen kokoava Elävät Kaupunkikeskustat -yhdistys.

Äitienpäivän kunniamerkin saa tänä vuonna 36 ansioitunutta perheenäitiä, koronan takia kunniamerkit luovutetaan myöhemmin

Tänään vietetään koronaviruspandemian takia hieman erilaista äitienpäivää. Niinpä valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa ei nyt järjestetä.

Kuitenkin, kuten tapana on, presidentti palkitsee joukon kasvattajina ansioituneita äitejä. Tänä vuonna Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein saa 36 äitiä. Poikkeusolojen takia kunniamerkit luovutetaan heille kuitenkin myöhemmin ilmoitettavassa tilaisuudessa.

Suomessa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, joka vakiintui päivän pitoajankohdaksi vuonna 1927. Virallinen liputuspäivä äitienpäivästä tuli vuonna 1947.

Äitien kunniaksi aurinko lämmittää ilmaa tänään

Tänään juhlitaan äitienpäivää aurinkoisessa ja lämpimässä kevätsäässä suuressa osassa maata, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Iltapäivän aikana luoteesta saapuu sadealue, joka tulee Pohjanmaalla vetenä ja Lapissa lumena sekä räntänä. Etelä- ja Itä-Suomessa aurinkoinen sää jatkuu iltaan asti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila nousee etelässä parhaimmillaan yli 15 asteen ja Keski-Suomessakin elohopea on 10 asteen tienoilla. Pohjoisessa sen sijaan jäädään alle 10 asteen, ja sadealueilla lämpötila on lähempänä nollaa astetta.

Useita huippuasiantuntijoita jättäytynyt karanteeniin Valkoisen talon koronatartunnan takia

Yhdysvalloissa useita pandemian vastaisen ydinryhmän asiantuntijoita on jättäytynyt karanteeniin Valkoisessa talossa todetun koronavirustartunnan takia.

Tautikeskus CDC:n johtajan kerrotaan jättäytyvän kahdeksi viikoksi vapaaehtoiseen karanteeniin, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Lisäksi karanteeniin on menossa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston päällikkö.

Myös mediassa paljon siteerattu tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kertoi siirtyvänsä sovellettuun karanteeniin ja jatkavansa työntekoa pääosin kotoaan. Fauci sanoi, ettei ole ollut tartunnan saaneen ihmisen läheisyydessä ja kuvaili tartuntariskiään pieneksi.

Huoli koronaviruksen leviämisestä Valkoiseen taloon lisääntyi perjantaina, kun varapresidentin tiedottajalla todettiin tartunta.

Obama suomii Trumpin pandemiatoimia: Kaoottinen katastrofi

Yhdysvalloissa maan entinen presidentti Barack Obama on suominut kovin sanoin seuraajansa presidentti Donald Trumpin toimintaan koronaviruspandemian hoidossa.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Obama luonnehti Trumpin toimia kaoottiseksi katastrofiksi. Obaman kerrotaan kommentoineen asiaa perjantaina yksityisessä konferenssipuhelussa, jossa hän puhui kampanjoidensa ja hallintonsa entisille työntekijöille. Puhelun sisällöstä kertoi ensin Yahoo News.

Uutiskanava CNN kertoo, että kolme puheluun osallistunutta ihmistä on vahvistanut sille Obaman sanat.

Viruskriisi on runnellut Yhdysvaltoja pahoin. Maassa on todettu eniten tartuntoja ja kuolemia maailmassa.

Yhdysvalloissa jo noin 80 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen

Yhdysvalloissa jo noin 80 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tilastosivusto Worldometerin mukaan kuolleita olisi jo yli 80 000, kun taas Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan luku on hieman alle 79 000.

Yliopiston mukaan maassa kuoli edellisen vuorokauden aikana viruksen seurauksena 1 568 ihmistä. Luku kuvaa tilannetta perjantai-illasta lauantai-iltaan paikallista aikaa.

Edeltävänä päivänä luku oli lähes samalla tasolla, kun taas aiemmin tällä viikolla kirjattiin useampi yli kahdentuhannen koronaviruskuoleman päivä.

Yhdysvalloissa on rekisteröity eniten virustartuntoja ja niistä johtuvia kuolemia maailmassa. Tartuntoja on todettu jo yli 1,3 miljoonaa.

Koko Dresdenin joukkue koronakaranteeniin, jalkapallo-otteluiden määrä alkaa Saksassa viikon päästä

Saksassa jalkapallojoukkue Dynamo Dresden on määrännyt koko joukkueen 14 päivän karanteeniin kahden uuden koronavirustartunnan takia.

Saksan Bundesliigan ja 2. Bundesliigan on tarkoitus jatkua viikon päästä. Karanteenin takia 2. liigassa viimeisenä oleva Dresden ei voi kohdata Hannoveria ensi viikonlopun ottelussa.

Saksan liittohallitus antoi vain muutama päivä sitten luvan jatkaa sarjoja. Viimeksi otteluita pelattiin kaksi kuukautta sitten. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut