Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Miestä syytetään kaverinsa kuristamisesta antennijohdolla Raahessa ja ruumiin piilottamisesta lietekaivoon

Syyttäjän mukaan 37-vuotias mies kuristi vierailulla olleen kaverinsa television antennijohdolla viime kesäkuussa Raahessa yhteisen illanvieton päätteeksi. Tekijöitä oli syyttäjän mukaan toinenkin, mutta tämä on sittemmin kuollut.

Uhri, 41-vuotias mies, ilmoitettiin kadonneeksi kesäkuussa, ja hänet löydettiin heinäkuussa.

Ruumis upotettiin syytteen mukaan lietekaivoon. Teko oli syyttäjän mukaan harkittu ja tekijä kantoi kaunaa uhrille kassakaappivarkaudesta. Syytetty sanoo toimineensa itsepuolustustarkoituksessa ja ettei tarkoittanut kuristaa niin kauan, että mies olisi kuollut.

Asian käsittely alkoi tänään Oulun käräjäoikeudessa.

Miehen mukaan kyse oli kamppailutilanteesta

Ennen tekoa pieni seurue vietti aikaa 37-vuotiaan raahelaismiehen asunnolla. Päihteitä käytettiin. Jossain vaiheessa iltaa tupakalla parvekkeella mies oli syyttäjän mukaan todennut, että "tuokin pitäisi tappaa" tai että "pitäisikö kuristaa vai käyttää sähköä". Mies itse kiistää sanoneensa näin. Ilta jatkui kuitenkin rauhallisesti.

Miehen naispuolinen ystävä meni illan päätteeksi nukkumaan makuuhuoneeseen ja kaksi miestä olohuoneen sohvalle. 37-vuotias otti syyttäjän mukaan eteisen kaapista antennijohdon ja alkoi yllättäen kuristaa toista sohvalla olleista miehistä. Hän pyysi avuksi kolmatta miestä, joka on sittemmin kuollut. Uhrin suuhun laitettiin myös sukka.

Uhri kuoli syyttäjän mukaan kuristamisen seurauksena.

Mies kiistää surman ja hänen mukaansa kuolema oli seuraus kamppailutilanteesta. Hän kertoi menneensä väliin tilanteeseen, jossa uhri oli käyttäytynyt väkivaltaisesti sittemmin edesmennyttä miestä kohtaan. Hän kertoo uskoneensa, että uhrilla oli puukko.

Osoitti ruumiin kätköpaikan vanhempiensa maatilalla liki kuukauden päästä

Teon jälkeen mies pyysi naista hävittämään sähköjohdon ja uhrin puhelimen sekä siivoamaan asunnon, syyttäjä kertoo haastehakemuksessa. 37-vuotias mies ja sittemmin edesmennyt mies lähtivät hävittämään ruumista Siikajoen Merikylälle ja jättivät ruumiin maastoon. Seuraavana yönä he palasivat ja raahasivat ruumiin 37-vuotiaan miehen vanhempien vanhalle maatilalle ja siellä sijaitsevaan lietekaivoon. Mies osoitti lopulta poliisille ruumiin kätköpaikan liki kuukausi teon jälkeen.

37-vuotiaalle miehelle syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta murhasta sekä hautarauhan rikkomisesta ja naiselle sakkoja rikoksentekijän suojelemisesta. Nainen myöntää teon pääosin, mutta kiistää yrittäneensä tahallisesti estää rikoksentekijän saattamista vastuuseen rikoksesta.

Kassakaappivarkauden väkivaltaisesta selvittelystä useita muita syytteitä

Oikeudenkäynnissä käsitellään lisäksi edeltävänä keväänä sattuneita tapahtumia, jotka liittyvät 37-vuotiaan miehen yrityksiin selvittää omin keinoinensa kassakaappivarkautta.

Huhtikuussa mies yritti syyttäjän mukaan tunkeutua erään miehen asunnolle. Kyseinen mies ei liity henkirikosjuttuun.

Syyttäjän mukaan 37-vuotias mies ilmaantui vihaisena pihalle hakkaamaan ovea, huutamaan ja uhkailemaan muun muassa tappamisella ja heitti polkupyörän keittiön ikkunaan niin, että ikkuna meni rikki.

Mies yritti syyttäjän mukaan ikkunasta sisään, kunnes asunnossa oleva mies iski tunkeutujaa teräaseella kylkeen. Asunnossa ollutta miestä syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja 37-vuotiasta miestä törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

37-vuotiasta miestä syytetään myös pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamisesta. Nämä kaikki liittyvät kassakaappikaunoihin. Uhrit ovat eri ihmisiä kuin henkirikosjutussa.

Ennen kuin 41-vuotias mies kuristettiin raahelaisessa asunnossa, hän ehti tunnustaa poliisille varastaneensa kaverinsa kassakaapin ja ilma-aseen huhtikuussa. 37-vuotiaan miehen pöydälle oli syyttäjän mukaan jätetty kaksi Jokeri-pelikorttia ja kolme noppaa, joista kaikista on käännetty esiin numero kuusi, sekä yksi ilma-aseen patruuna.

Oulun käräjäoikeus antaa tuomion asiassa myöhemmin.