Yön uutiskooste: Vappuaattoa juhlitaan tänään virtuaalisesti

Mantan lakitus ei tänä vuonna onnistu paikan päällä. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Vappuaattoa juhlitaan tänään poikkeuksellisesti verkossa.

Perinteinen Mantan lakitus tapahtuu tänä vuonna Helsingin Kauppatorin sijaan kokonaan virtuaalisesti. Taideyliopiston ylioppilaskunta lakittaa Havis Amandan patsaan kello 18 virtuaalitodellisuudessa, jossa myös katsojilla on mahdollisuus vuorovaikutukseen.

Opiskelijajärjestöt kautta maan ovat kannustaneet juhlimaan vappua tänä vuonna kotoa käsin. Myös poliittisten puolueiden perinteiset vapputapahtumat ovat siirtyneet verkkoon.

Vappuaatosta tulossa kolea, kuurosateiltakaan ei vältytä

Vappuaatto ei tuo suuria muutoksia viime päivien säätilaan, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Maan länsi- ja eteläosissa päivälämpötilat ovat pääosin 5–10 asteen välillä, idässä ja pohjoisessa lämpötila nousee korkeintaan viiteen asteeseen.

Aamu valkenee jokseenkin selkeänä, mutta päivällä pilvisyys lisääntyy. Vesi-, räntä- tai lumikuuroja voi paikoin olla tiedossa.

Maan etelä- ja länsiosissa on monin paikoin voimassa ruohikkopalovaroituksia ja Ahvenanmaalla metsäpalovaroitus.

Vappuyönä koko maassa käydään pakkasen puolella.

Mietojen alkoholijuomien myynti putosi alkuvuonna

Mietojen alkoholijuomien myynti väheni alkuvuonna 2,4 prosenttia, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto tiedotteessa. Myynti supistui tammi-maaliskuussa 2,1 miljoonaa litraa.

Suhteessa eniten laski siiderin myynti, lähes 9 prosenttia. Oluen myynti putosi 2,3 prosenttia eli 1,7 miljoonaa litraa. Long drink -juomien myynti pysyi ennallaan.

Muista panimojuomista kivennäisvesien myynti kasvoi yli 5 prosentilla.

Koronavirus ehti vaikuttaa myyntiin suhteellisen vähän, sillä poikkeusolot otettiin käyttöön maaliskuun puolivälissä. Alkoholin myynnin painopiste siirtyi maaliskuussa ravintoloista vähittäiskauppaan.

Ulkoministeri Haavisto Viron yleisradiolle: Hallitus keskustelee Suomen ja Viron rajan avaamisesta sunnuntaina

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo Viron yleisradion haastattelussa, että Suomen hallitus aikoo keskustella sunnuntaina Suomen ja Viron välisen rajan mahdollisesta aukaisemisesta.

Haavisto kertoi haastattelussa, että rajan avaaminen tapahtuisi asteittain.

Maan hallitus päätti kuun alussa jatkaa liikenteen rajoituksia sisä- ja ulkorajoilla 13. toukokuuta asti. Laivojen matkustajaliikenne Virosta jäi tauolle 11. huhtikuuta.

Suomessa haastattelusta kertoivat aiemmin Helsingin Uutisten Tallinna24 ja Ilta-Sanomat.

Kunta-alan sopimuskiistaan odotetaan tänään ratkaisua

Kunta-alan työehtosopimuskiistaan odotetaan tänään ratkaisua. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi ratkaisuehdotuksen kiistaan myöhään maanantaina. Määräaika ehdotuksen hyväksymiselle tai hylkäämiselle on tänään kello 12.

Työehtosopimusneuvotteluja on käyty tammikuun puolivälistä alkaen. Valtakunnansovittelijaa pyydettiin tämän kuun alussa sovittelemaan sopimuskiistaa.

Peistä on taitettu muun muassa sopimuskauden pituudesta, palkankorotuksista ja kiky-tunneista.

Kunta-alan työehtosopimusten piirissä on noin 400 000 työntekijää. Vanhat työehtosopimukset umpeutuivat maalis-huhtikuun vaihteessa.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön valinta tänään jälleen esillä valtioneuvostossa

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön valinta on tänään jälleen esillä valtioneuvoston kokouksessa.

Valintaprosessi on edennyt takellellen, sillä hallituksen riveissä on ilmennyt vastustusta valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) esittämää Päivi Nergiä kohtaan.

Viikko sitten olleessa valtioneuvoston kokouksessa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) pysäytti asian käsittelyn ilmoittamalla, että hän haluaa asiaa koskevat asiakirjat perehdyttäväkseen.

Nerg toimii tällä hetkellä valtiovarainministeriön alivaltiosihteerinä.

HS: Suurimpien te-toimistojen käsittelyajat ovat venyneet laittomiksi

Suurimmat te-toimistot ovat ruuhkautuneet koronakriisin takia pahasti, kertoo Helsingin Sanomien selvitys. Kahdessa suurimmassa te-toimistossa työvoimapoliittisten asiantuntijalausuntojen keskimääräiset käsittelyajat ovat venyneet yli lain salliman 30 päivän.

Työvoimapoliittinen lausunto on edellytys sille, että työtön voi saada tukea työttömyyskassasta tai Kelalta.

Uudenmaan te-toimistossa keskimääräinen käsittelyaika on nyt 34 päivää ja Pirkanmaan te-toimistossa reilut 30 päivää.

Suurin osa ilman työtä jäävistä suomalaisista saa työvoimapoliittisen lausuntonsa nopeasti. Jumissa ovat nimenomaan asiantuntijalausunnot, joissa työtön henkilö on esimerkiksi yrittäjä tai opiskelija.

Norja leikkaa öljyntuotantoaan vastauksena hinnan romahdukseen

Norja leikkaa öljyntuotantoaan tämän vuoden loppuun. Sen on tarkoitus vakaannuttaa öljyn hintaa, joka on romahtanut etenkin koronakriisin seurauksena.

Kesäkuussa tuotantoa leikataan päivittäin 250 000 tynnyrillä. Sen jälkeen 134 000 tynnyrillä, kertoo maan öljyministeriö.

Useiden uusien öljykenttien käyttöönottoa tullaan myös lykkäämään. (Lähde: AFP)

Naton tehtävään osallistunut kanadalaiskopteri kateissa Välimerellä

Naton valvontatehtävään osallistunut kanadalainen sotilashelikopteri on kateissa Välimerellä. Kopteri katosi Joonianmerellä Kreikan ja Italian välisellä kansainvälisellä vesialueella, Kreikan ilmavoimat kertoo.

Ensitietojen mukaan kanadalaiskopteri oli 50 meripeninkulman päässä Kefalonian saaresta Kreikan rannikolla. Kopteri oli lähtenyt liikkeelle kanadalaiselta Fredericton-frigaatilta.

Partiointiin osallistui Kanadan lisäksi myös italialaisia, kreikkalaisia ja turkkilaisia frigatteja. (Lähde: AFP)

Demokraattien Biden ei siirtäisi Yhdysvaltain suurlähetystöä Jerusalemista

Demokraattien Joe Biden aikoo pitää Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemissa, jos hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi. Entinen varapresidentti Biden on puolueen nimitystä vailla varma presidenttiehdokas.

Biden ei hyväksy Donald Trumpin kiisteltyä päätöstä siirtää suurlähetystö Israelin Tel Avivista Jerusalemiin. Hänen mukaansa päätös olisi pitänyt tehdä osana suurempaa rauhansopimusta Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä Jerusalemiin vuonna 2018. (Lähde: AFP)

Adolf Hitler teki itsemurhan 75 vuotta sitten

Tänään tulee kuluneeksi tasan 75 vuotta natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin kuolemasta. Hitler, 56, surmasi itsensä yhdessä puolisonsa Eva Braunin kanssa bunkkerissa Berliinissä. Toinen maailmansota päättyi Euroopassa liittoutuneiden voittoon ja Saksan antautumiseen vain reilua viikkoa myöhemmin.

Hitler oli mennyt naimisiin Braunin kanssa vasta kuolemaansa edellisenä päivänä. Pariskunnan ruumiit poltettiin itsemurhan jälkeen bunkkerin pihalla.

Hitlerin kuollessa Neuvostoliiton joukot olivat jo edenneen Berliinissä aivan valtakunnankanslian maanalaisen bunkkerin läheisyyteen.

Hitlerin liittolainen Italian Benito Mussolini kuoli vain kaksi päivää Hitleriä aiemmin. Mussolinin ampuivat partisaanit, joiden vangiksi hän oli pakomatkallaan jäänyt.

Englannin ex-maajoukkuetoppari ja Leedsin suuruus Trevor Cherry on kuollut

Englannin jalkapallomaajoukkueessa ja maan pääsarjan Leedsissä komean uran pelannut puolustaja Trevor Cherry on kuollut, Leeds kertoi keskiviikkona. Cherry oli 72-vuotias.

Cherry aloitti uransa kotikaupunkinsa Huddersfieldin joukkueessa ja siirtyi Leedsiin 1972. Hän voitti Leedsissä mestaruuden 1974 ollen vahva puolustuksen tukipilari joukkueessa, joka pelasi tuolloisen ennätyksen eli 29 ottelua peräjälkeen ilman tappiota.

Cherry oli mukana myös Leedsin taipaleella Euroopan cupin finaaliin 1975, ja Leedsin kapteeni hänestä tuli 1976. Hän pelasi seurassa kaikkiaan 486 ottelua vuosina 1972–82.

Englannin maajoukkueessa Cherry pelasi 27 ottelua vuosina 1976–80.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut