Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Ministeri Harakka: Ministeriö ei sekaantuisi journalismiin

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) täsmentää journalismin mahdollisten tukimallien toteutusta.

Tiistaina julkistetussa journalismin tukimallien selvityksessä ehdotetaan perustettavaksi muun muassa riippumaton tukilautakunta.

Harakka kertoo, että ministeriö ei aio ohjata journalismin sisältöä missään ehdotetussa mallissa. Hänen mukaansa valtio ei olisi valitsemassa tukien saajia.

Toimittaja-kirjailija Elina Grundström luovutti Harakalle ehdotuksensa media-alan tukemisesta tiistaina. Siihen sisältyy muun muassa väliaikainen koronatuki ja pysyvän tukijärjestelmän käynnistäminen.

Harkinnanvaraisen koronatuen perusedellytyksenä olisivat koronakriisistä johtuvat talousvaikeudet, kuten mainostulojen huomattava putoaminen.

– Ministeriö ei ohjaisi journalismin sisältöä missään ehdotetussa mallissa missään vaiheessa, Harakka korostaa tiedotteessa.

Selvitykset jatkuvat

Ministeriö selvittää pikaisesti myös uutistoimistotukea ja sanomalehtien viisipäiväisen jakelun turvaamista.

Nopeiden tukimuotojen ohella selvitys suosittaa siis journalismin pysyvän tukijärjestelmän käynnistämistä. Tukea jakavaa riippumatonta lautakuntaa kehitettäessä voidaan Harakan mukaan hyödyntää väliaikaisen koronatuen jakamisesta saatavia kokemuksia. Yleinen tuki tuodaan hallituksen neuvotteluun syksyllä.

Selvitys suosittaa myös tilaus- ja irtonumeromyynnin arvonlisäveron nollaamista tai alentamista. Siihen kuuluu myös ehdotus sen selvittämisestä, miten sosiaalisen median yhtiöitä ja hakukoneita voitaisiin verottaa Suomessa nykyistä enemmän.