Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Kiina takavarikoi kymmeniä miljoonia kelvottomia kasvosuojia

Kiinassa viranomaiset ovat takavarikoineet yli 89 miljoonaa huonolaatuista kasvomaskia. Monet maat ovat arvostelleet Kiinaa siitä, että ulkomaille myydyissä suojavarusteissa on ollut puutteita.

Suojavarusteiden kysyntä on kohonnut valtavasti koko maailmassa, kun joka puolella taistellaan koronaviruksen leviämistä vastaan. Kiinasta tuotu tavara ei kuitenkaan ole miellyttänyt kaikissa vastaanottajamaissa, joissa kasvomaskeja ja muita suojavarusteita on ollut tarkoitus välittää terveydenhuollon työntekijöille ja riskiryhmien käyttöön.

Perjantaista alkaen Kiinan sääntelyviranomaiset ovat tarkastaneet lähes 16 miljoonaa yritystä ja takavarikoineet yli 89 miljoonaa maskia ja lähes 420 000 muuta suojavälinettä. Lisäksi sääntelyviranomaiset kertovat takavarikoineensa toimimattomia desinfiointiaineita yli 7,6 miljoonan juanin eli vajaan miljoonan euron edestä.

Viranomaisilla ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, kuinka suuren osan tavaroista oli määrä matkata ulkomaisille markkinoille.

Kiina on pyrkinyt eroon huonolaatuisista tuotteista uusilla säännöillä. Lauantaina maa esimerkiksi ilmoitti, että myös muiden kuin lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettujen maskien on täytettävä sekä kansalliset että kansainväliset laatustandardit. Vientiyritysten on lisäksi annettava kirjallinen vakuutus, että niiden lääkinnälliset tuotteet täyttävät vastaanottajamaan turvallisuusvaatimukset.

Esimerkiksi Espanja, Hollanti, Tshekki ja Turkki ovat vetäneet pois käytöstä satoja tuhansia kelvottomia maskeja ja muita suojavarusteita, jotka oli tuotu Kiinasta. Kanadan hallitus ilmoitti aiemmin, että noin miljoona Kiinasta ostettua maskia ei täyttänyt terveydenhuollon ammattikäytön vaatimuksia.

Virallisten lukujen mukaan Kiina tuottaa yli 116 miljoonaa suojamaskia päivässä.

Peking kielsi sivistymättömäksi kutsumansa käytöksen, listalla myös "Pekingin bikini"

Pekingissä yskivien tai aivastelevien kannattaa jatkossa peittää suunsa ja nenänsä, tai luvassa voi olla sakkorangaistus. Kaupungin hallinto ilmoitti sunnuntaina uusista säännöistä, joilla pyritään parantamaan hygieniaa julkisilla paikoilla ja siten estämään koronaviruksen leviämistä.

Paikallishallinnon mukaan sakkoja voi tulla esimerkiksi silloin, jos ei käytä julkisilla paikoilla suojamaskia ollessaan sairaana. Kansalaisten on myös pukeuduttava siististi ihmisten ilmoilla ja pidettävä paita päällä. Paitasääntö viittaa niin kutsuttuun "Pekingin bikiniin", joka tarkoittaa t-paitansa kuumalla säällä ylös rullanneita miehiä.

Kiinassa valtaa pitävän kommunistisen puolueen äänenkannattajamedia Global Times sanoi, että käytännössä sääntö kieltää Pekingin bikinit kokonaan.

Lisäksi uudet säännöt edellyttävät, että julkisissa tiloissa merkitään metrin turvaväli ja tarjotaan syömäpuikkoja ja lusikoita jaetuille aterioille.

Aiempia sääntöjä valvottiin vaihtelevasti

Monenlainen "sivistymätön käytös" on Pekingissä jo valmiiksi kielletty. Listalla ovat muun muassa syljeskely, roskaaminen, koirien vapaana pitäminen, asioiden heittely korkeista rakennuksista ja julkisilla paikoilla ulostaminen. Uudet, perjantaina hyväksytyt lait kuitenkin erittelevät uudenlaisia rangaistuksia, sillä aiemmin sääntöjä valvottiin vaihtelevasti eikä moniakaan tapoja saatu kitkettyä. Nyt roskaamisesta, syljeskelystä ja julkisesta ulostamisesta annettujen sakkojen yläraja nostettiin 200 juaniin (noin 26 euroon) aiemmasta 50 juanista (noin 6,5 eurosta).

Huolimattomuudesta roskien kanssa voi niin ikään saada enimmillään 200 juanin sakon, kun taas melua pitävät tai koiraansa hihnatta lenkittävät voivat saada jopa 500 juanin (noin 65 euron) sakon.

Bangladeshissa sadat tekstiilitehtaat kutsuivat työntekijät töihin tilaajien painostuksesta

Sadat bangladeshilaiset tekstiilitehtaat ovat uhmanneet karanteenirajoituksia ja avanneet ovensa työntekijöille uudelleen. Tehtaat sulkivat ovensa maaliskuun lopulla, mutta nyt osalta niistä kerrotaan, että vähittäiskaupat painostavat toimittamaan puuttuvia tilauksia.

Suuret kansainväliset vaatebrändit ovat peruneet tai viivästyttäneet tilauksia miljardien eurojen edestä koronaviruspandemian vuoksi. Vaikutus Bangladeshiin on valtava, sillä maan vienti koostuu lähes yksinomaan tekstiiliteollisuudesta.

Maan tekstiiliteollisuutta edustavan yhdistyksen edustajan mukaan tehtaiden pitäminen suljettuina aiheuttaisi taloudellisen kriisin. Jos tehtaita ei avata, yritykset pelkäävät tilausten valuvan kilpailijoille esimerkiksi Vietnamiin ja Kiinaan.

Yli neljä miljoonaa ihmistä työskentelee tuhansissa tekstiilitehtaissa eri puolilla Bangladeshia. Viime vuonna maasta vietiin tekstiilituotteita 35 miljardin dollarin edestä moniin tunnettuihin vähittäiskauppoihin.

"Pahempi kuin Rana Plaza"

Yksi tekstiilitehtaassa työskentelevä kertoo uutistoimisto AFP:lle kokeneensa, että hänen oli pakko palata töihin.

– Koronaviruksen pelko on olemassa, mutta olen nyt enemmän huolissani työni, palkkojeni ja etujeni puolesta, 115 dollaria kuukaudessa tienaava työntekijä sanoo.

Työntekijöiden oikeuksia valvovat aktivistit pelkäävät, että töihin palaaminen saa covid-19-tapausten määrän räjähdysmäiseen kasvuun.

– Vaikutus voisi olla pahempi kuin Rana Plazan, sanoo aktivisti Kalpona Akter AFP:lle.

Vuonna 2013 tapahtuneessa Rana Plaza -tehtaan romahduksessa kuoli yli 1 100 ihmistä.

168 miljoonan asukkaan Bangladeshissa on kirjattu Worldometer -sivuston mukaan noin 5 000 koronavirustartuntaa ja 140 kuolemaa eli alle yksi kuolemantapaus per miljoona asukasta. Asiantuntijoiden mukaan lukema on kuitenkin todennäköisesti todellisuudessa paljon suurempi, sillä potilaita ei ole testattu riittävästi.