Yön uutiskooste: Kansalaiset luottavat, että taloustieteilijät ja hallitus kertovat totuuden Suomen kehityksestä

STT

Yli kolme neljästä suomalaisesta pitää taloustieteilijöitä ja tutkimuslaitoksia luotettavina tietolähteinä, kun kyse on maan kehityksestä. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Korkeaa luottamusta herättävät myös pääministeri ja hallitus, joiden maan taloutta ja kehitystä koskevia viestejä pitää totuudenmukaisina tai jokseenkin totuudenmukaisina suunnilleen kaksi kolmesta. Opposition viestintää piti totuudenmukaisena hieman alle puolet vastaajista.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen haastateltiin 1 053 ihmistä. Virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylilääkäri: Tapaturmat ja lasten sairaudet näyttävät vähentyneen koronarajoituksien seurauksena

Koronarajoitukset saattavat vähentää myös muiden sairauksien ja tapaturmien päivystyshoidon tarvetta, ylilääkäri Susanna Wilen Pohjois-Karjalan Siun Sotesta kertoo.

Päivystyskäynnit ovat vähentyneet korona-aikaan merkittävästi kautta maan. Wilenin mukaan ainakin Siun Sotessa eniten näyttäisivät vähentyneen lievät tapaukset ja lasten käynnit.

Wilen arvelee päivystyksen tilanteeseen vaikuttavan, etteivät lapset ole päivähoidossa toisiaan tartuttamassa. Lisäksi vähentynyt liikkuminen on saattanut pienentää tapaturmien määrää. Baarien sulkeminen heijastuu suoraan yöajan potilasmääriin.

Kiireellisintä hoitoa tarvitsevien potilaiden määrissä ei Wilenin mukaan ole nähtävissä oleellista muutosta aiemmasta.

Kasvanut retkeilyinto näkyy myös alan kaupoissa

Ulkoilu- ja retkeilyharrastuksen suosion kasvu näkyy retkeily- ja vaellustarvikkeita myyvien kauppojen kysynnässä. Partioaitasta, Scandinavian Outdoorista ja Intersportista kerrotaan STT:lle, että aloittelijoiden määrän kasvu on huomattu esimerkiksi asiakaspalvelussa ja neuvonnassa sekä aloittelijoille tarkoitettujen teematapahtumien ja -sisältöjen suosiossa.

Suomen Ladun viime vuonna teettämän kyselyn mukaan moni haluaisi aloittaa retkeilyn harrastamisen, mutta esteenä on muun muassa varusteiden puute. Ladusta muistutetaan, että päiväretkiä voi tehdä ilman erityisiä varusteitakin.

Omakotitalo tuhoutui täysin palossa Lopella, naapuri hälytti apua

Omakotitalo on tuhoutunut kokonaan tulipalossa Kanta-Hämeen Lopella, tiedottaa pelastuslaitos.

Talossa ollut viisikymppinen mies pelastautui palavasta rakennuksesta itse, päivystävä palomestari kertoo. Mies loukkaantui lievästi.

Rakennuksessa ei tiedetä olleen muita ihmisiä.

Palomestari kertoo, että mies oli ilmeisesti ollut nukkumassa ja havahtunut paloon.

Palon syttymissyytä selvitetään.

Päivystävän palomestarin mukaan naapuri soitti hätäkeskukseen palosta puolenyön jälkeen.

Yhdysvalloissa yli 1 200 uutta koronaviruskuolemaa

Yhdysvalloissa on vuorokaudessa kuollut 1 258 ihmistä koronaviruksen seurauksena, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tilastoista. Määrä on alhaisin lähes kolmeen viikkoon.

Koronakuolemia on seurattu torstai-illasta perjantai-iltaan paikallista aikaa.

Yliopiston mukaan Yhdysvalloissa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 51 000 ihmistä.

Tilastosivusto Worldometersin mukaan kuolleita on jo yli 52 000. Se on lähes 160 ihmistä miljoonaa asukasta kohden.

Yhdysvalloissa on vahvistettu eniten koronaviruskuolemia koko maailmassa. (Lähde: AFP)

S&P piti Italian luottoluokituksen ennallaan, vaikka näkymä on huono

Luottoluokittaja S&P on ilmoittanut pitävänsä Italian luottoluokituksen ennallaan tasolla BBB eli pari pykälää roskalainaluokan yläpuolella.

Luottoluokittajan mukaan näkymä on kuitenkin negatiivinen. Se varoittaa, että luokitus voi laskea, jos hallituksen velkatilanne huononee.

S&P ennustaa Italian julkisen velan nousevan 153 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoden loppuun mennessä, kun Italia ottaa lisää lainaa rahoittaakseen koronaviruskriisistä selviämisen.

Luottoluokittajan mukaan Euroopan keskuspankin massiivinen 750 miljardin euron hätärahoitusohjelma on taustatukena lainanotossa. (Lähde: AFP)

Pohjois-Amerikan uusi vapaakauppasopimus voimaan heinäkuussa

Pohjois-Amerikan uusi vapaakauppasopimus tulee voimaan heinäkuun alussa, kerrotaan Yhdysvaltain kauppaedustajan toimistosta. Yhdysvallat neuvotteli sopimuksesta yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa, ja siitä päästiin sopuun jo loppuvuonna 2018.

Uusi vapaakauppasopimus korvaa vuonna 1994 solmitun Nafta-sopimuksen. Sen solmimista pidetään kauppapoliittisena voittona presidentti Donald Trumpille, jolle vapaakauppasopimuksen neuvotteleminen uusiksi oli yksi keskeisiä tavoitteita. (Lähde: AFP)

Kanadan joukkoampumisesta epäilty pahoinpiteli tyttöystävänsä ennen iskua

Kanadan viime viikonlopun joukkoampumisesta epäilty pahoinpiteli tyttöystävänsä ennen iskua, kertoo Kanadan ratsupoliisi. Tämä on saattanut poliisin mukaan johtaa joukkoampumiseen.

22 ihmistä menetti henkensä Nova Scotian provinssin ampumisessa. Lisäksi poliisi ampui 51-vuotiaan epäillyn takaa-ajon päätteeksi.

Kyse oli Kanadan historian vakavimmasta ampumistapauksesta. (Lähde: AFP)

Dubain joukkoliikenteessä kulkee pian suomalainen robottibussi

Helsingin Pasilassa tässä kuussa reittiliikenteessä aloittanut robottibussi on vakuuttanut myös Arabiemiraattien viranomaiset. Ilman kuljettajaa toimiva Sensible 4 -yrityksen prototyyppibussi matkaa syksyllä Dubaihin.

Dubaissa on pitkään etsitty haasteellisiin sääolosuhteisiin kuten sumuun ja hiekkamyrskyyn soveltuvaa robottibussia.

Suomessa testattu ja säässä kuin säässä toimiva bussi on yrityksen mukaan ainoa laatuaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut