Haju- ja makuaistin heikkenemistä covid-19-taudin yhteydessä selvitetään maailmanlaajuisella kyselyllä

Monet potilaat ja lääkärit ovat raportoineet taudin yhteydessä nopeista haju- ja makuaistin muutoksista. Timo Heikkala / LEHTIKUVA

STT

Haju- ja makuaistin heikkenemisen yhteyttä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin aletaan selvittää kyselytutkimuksella, Helsingin ja Turun yliopistot kertovat. Kaikkia hengitystiesairauden vastikään sairastaneita pyydetään vastaamaan kyselyyn.

Tiedotteen mukaan Helsingin ja Turun yliopistojen tutkijat ovat mukana kansainvälisessä tutkijaryhmässä, joka toteuttaa maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen. Monet potilaat ja lääkärit ovat raportoineet covid-19-taudin yhteydessä nopeista haju- ja makuaistin muutoksista, jotka ovat olleet jopa taudin ainoat oireet.

Tutkijaryhmään kuuluu 600 lääkäriä, neurobiologia, data-analyytikkoa, käyttäytymistieteilijää, aistitutkijaa ja tutkimusteknikkoa yli 50 maasta. Suomesta mukana ovat professori Mari Sandell Helsingin ja Turun yliopistosta sekä yliopistotutkija Antti Knaapila Helsingin yliopistosta.

Kysely käännetään 20 kielelle - suomi jo saatavilla

Kyselytutkimuksen avulla pyritään selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää.

– Pyydämmekin nyt kaikkia hengitystiesairauden – mukaan lukien covid-19, influenssa ja nuha – äskettäin sairastaneita osallistumaan, Sandell ja Knaapila sanovat tiedotteessa.

Kyselytutkimus käännetään yli 20 eri kielelle. Suomeksi se on jo saatavilla. Kyselyyn vastaamiseen kuluu noin 15 minuuttia.

Tiedotteessa korostetaan, että kyselyn tarkoituksena ei ole varmistaa mahdollista diagnoosia tai tarjota hoitotoimenpiteitä. Haju- tai makuaistin äkillisissä muutoksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä terveyskeskukseen.

Kyselyyn voi vastata osoitteessa http://gcchemosensr.org/

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut