Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lakot vaikuttivat: UPM:n tammi-maaliskuun tulos heikkeni selvästi

Metsäyhtiö UPM :n vertailukelpoinen liikevoitto supistui tammi-maaliskuussa 279 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 374 miljoonasta eurosta. Liikevaihto heikkeni 2,3 miljardiin euroon 2,7 miljardista eurosta.

Yhtiön mukaan metsäteollisuuden lakot vaikuttivat tuloksen heikkenemiseen. Sen sijaan koronakriisillä ei ollut merkittäviä vaikutuksia yhtiön toimintaan.

– Uudistumisstrategiamme toteuttaminen nojautuu erittäin vahvaan taseeseen sekä ketterään ja tehokkaaseen toimintatapaan. Näin ollen olemme hyvin valmistautuneita nykyiseen epävarmuuteen, kertoo toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa pandemia ei vaikuttanut vuoden ensimmäisellä neljänneksellä merkittävästi liiketoimintoihin edes Kiinassa, jossa kriisi puhkesi ensimmäisenä.

– Monet tuotteistamme tyydyttävät välttämättömiä jokapäiväisiä tarpeita, ja erityisesti sellun, erikoispaperien ja tarramateriaalien kysyntä saattaa olla pandemian aikana suhteellisen vakaata, Pesonen arvioi.

Toisaalta graafisten paperien, vanerin ja sahatavaran kysyntä todennäköisesti kärsii koronakriisin aiheuttamista sulkutoimista ja niistä aiheutuvasta globaalista taantumasta, Pesonen myöntää.

Väliaikaiset häiriöt mahdollisia

Maaliskuun lopussa UPM perui arvionsa kuluvan vuoden näkymistä, eikä yhtiö toistaiseksi anna uutta arviota.

– Erilaiset pandemian aiheuttamat sulkutoimenpiteet koskettavat jopa kolmannesta maailman väestöstä, mikä aiheuttaa ennennäkemätöntä epävarmuutta maailmantaloudessa, Pesonen sanoo.

Hänen mukaansa UPM tekee paljon toimenpiteitä suojatakseen työntekijöitään ja varmistaakseen liiketoiminnan jatkuvuuden, mutta väliaikaiset häiriöt tuotannossa, toimitusketjuissa ja asiakaskysynnässä ovat silti mahdollisia. – Olemme varautuneet työvuorojärjestelyihin, tilapäisiin lomautuksiin ja lyhennettyihin työaikoihin sopeuttaaksemme toimintamme kulloisenkin tilanteen vaatimalla tavalla.

Sellu, sahat ja biopolttoaineet tuottivat pettymyksen

Viime vuodet UPM:n syömähampaana on toiminut sellutehtaat, sahat ja biopolttoaineet sisältävän Biorefining-yksikön vertailukelpoinen liiketulos sukelsi 37 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 212 miljoonasta eurosta.

Pesosen mukaan heikentyneeseen tulokseen vaikuttivat lakot ja sellun alhainen hinta. Sellu oli suurin yksittäinen syy yhtiön tuloksen heikkenemiseen.

Painopapereiden vertailukelpoinen liiketulos putosi 76 miljoonaan euroon 85 miljoonasta eurosta.

Sen sijaan tarralaminaatit ja erikoispaperit ylsivät ennätystuloksiinsa. Tarralaminaateissa vertailukelpoinen liikevoitto kohosi 54 miljoonaan euroon 31 miljoonasta eurosta ja erikoispapereissa 58 miljoonaan euroon 8 miljoonasta eurosta.