Yön uutiskooste: Valtiovarainministeriön kansliapäällikkönimitystä odotetaan viimein tänään

Päivi Nergiä on povattu vaikutusvaltaiseen kansliapäällikön virkaan. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Valtioneuvoston on määrä päättää tänään, kenestä tulee valtiovarainministeriön kansliapäällikkö.

Tärkeän viran täyttäminen on kestänyt pitkään. Mediatietojen mukaan viivästyksen ovat aiheuttaneet muun muassa poliittiset erimielisyydet.

Kansliapäällikön nimitys piti tehdä jo viime viikon valtioneuvoston istunnossa, mutta se vedettiin viime tingassa pois. Syyksi kerrottiin, että puolueet haluavat käydä läpi huolellisesti nimityksen perusteet.

Tehtävään on ollut vahvasti ehdolla alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

EU-maiden johtajat pohtivat tänään, miten rahoittaa koronakriisin jälkeinen talouden toipuminen

EU-maiden johtajat keskustelevat tänään videokokouksessaan koronaviruskriisistä. Puheenaiheena on erityisesti kriisiä seuraava taloudellinen jälleenrakentaminen, jonka mittakaavaksi on julkisuudessa arvioitu jopa noin 1 500 miljardia euroa.

Kokouksen alla on ollut esillä monenlaisia ideoita, kuten suuren elpymisrahaston perustaminen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi eilen Suomen pyrkivän siihen, että mahdollisesta elpymisinstrumentista luodaan mahdollisimman tarkkaan määritelty ja ajallisesti rajallinen.

EKP hyväksyy myös roskalainat vakuutena, luottoluokitusten alennuksilla ei merkitystä

Euroopan keskuspankki on päättänyt, että se hyväksyy myös roskalainaluokkaan heikentyneet velkakirjat vakuudeksi myöntäessään lainoja.

EKP:n hallintoneuvosto sopi, että lainanottajien luottokelpoisuus arvioidaan 7. huhtikuuta vallinneen tilanteen mukaan. Näin tulevat luottoluokituksen alennukset eivät vaikuta valtioiden ja pankkien lainansaantiin. Linjaus on voimassa syyskuuhun 2021.

Koronaviruksen aiheuttama ennennäkemätön isku taloudelle tuo todennäköisesti mukanaan rutkasti luottoluokitusten alennuksia.

Asiantuntijoiden mukaan EKP:n päätös on suunniteltu etenkin Italian auttamiseksi, sillä koronaviruksen pahoin runteleman maan joukkolainat saattavat lähiaikoina luisua roskaluokkaan. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa tilastoitu jo yli 46 000 koronaviruskuolemaa

Yhdysvalloissa ainakin 1 738 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Luku kuvaa tilannetta tiistai-illasta keskiviikkoiltaan paikallista aikaa.

Keskiviikon luvussa oli satoja kuolemia vähemmän kuin yliopiston vuorokautta aiemmin ilmoittamassa luvussa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan keskiviikon aikana Yhdysvalloissa on kuollut noin 2 340 ihmistä. Tiedot kuolleiden määristä vaihtelevat jonkin verran eri lähteissä.

Yhdysvalloissa on raportoitu eniten virukseen liittyviä kuolemia maailmassa, yhteensä yli 46 000. Miljoonaa asukasta kohden Yhdysvalloissa on kuollut virukseen 144 ihmistä.

Koko maailmassa kuolemia on rekisteröity jo noin 184 000.

CDC:n johtaja: Yhdysvaltain toinen korona-aalto voi olla aiempaa vaikeampi, ei pahempi

Yhdysvalloissa tautikeskus CDC:n johtaja Robert Redfield on täsmentänyt aiempaa lausuntoaan koronaviruksen ennakoidun toisen aallon vaikutuksista, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Redfieldin mukaan toinen aalto voi olla ensimmäistä vaikeampi ja hankalampi.

Aiemmin tällä viikolla Washington Post kirjoitti Redfieldin sanoneen, että toinen aalto voi olla tuhoisampi tai pahempi.

Vaikutusten arvioidaan olevan vaikeampia, koska koronaviruksen toisen aallon odotetaan osuvan samaan ajankohtaan ensi talven influenssakauden kanssa. Maan terveydenhuollon kapasiteetti ei välttämättä riitä kahden samanaikaisen viruspiikin hoitamiseen. Redfield täsmensi sanomisiaan Valkoisen talon päivittäisessä koronaviruspressissä.

Bronxin eläintarhan isoista kissaeläimistä jo kahdeksalla koronavirustartunta

Bronxin eläintarhassa New Yorkissa jo kahdeksalla isolla kissaeläimellä on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Kolmisen viikkoa sitten eläintarha kertoi, että neljävuotiaalla malakantiikerillä oli todettu tartunta. Nyt tartunta on todettu lisäksi neljällä muulla tiikerillä sekä kolmella leijonalla, Bronxin eläintarha kertoo tiedotteessa.

Ensimmäisenä testatun tiikerin uskotaan saaneen tartunnan eläintenhoitajalta, jolla ei ollut oireita.

Seitsemällä kahdeksasta tartunnan saaneesta eläimestä on todettu esimerkiksi yskää. Eläintarhan mukaan eläimet kuitenkin voivat tavanomaisesti: ne syövät hyvin ja käyttäytyvät normaalisti.

Bronxin eläintarha on ollut ihmisten keskuudessa rajusti levinneen koronaviruksen vuoksi suljettuna maaliskuun puolivälistä lähtien.

Saksalainen tuomioistuin alkaa käsitellä Syyrian hallinnon rikoksia

Saksan Koblenzissa alkaa tänään poikkeuksellinen oikeudenkäynti Syyrian hallinnon toimista omia kansalaisiaan kohtaan. Syytteessä rikoksista ihmisyyttä vastaan on kaksi pakolaisena Saksaan tullutta entistä Syyrian tiedustelupalvelun jäsentä. Heitä syytetään tuhansien pidätettyjen kiduttamisesta ja kymmenien kuolemista.

Todistajina ja asianomistajina on useita Saksassa ja muualla Euroopassa asuvia syyrialaispakolaisia. Pitkäkestoiseksi povattu oikeudenkäynti on ensimmäinen laatuaan, ja se saattaa johtaa jatkossa muihin oikeudenkäynteihin ja syytteisiin presidentti Bashar al-Assadin hallinnon jäseniä vastaan. (Lähde: AFP)

Algeria kielsi "kansallista yhtenäisyyttä uhkaavat" uutiset

Algeriassa on päätetty kriminalisoida sellaiset uutiset, joiden katsotaan olevan haitaksi yleiselle järjestykselle, valtion turvallisuudelle tai kansalliselle yhtenäisyydelle.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Algeriassa on viime kuukausina rajoitettu voimakkaasti opposition ja median toimintaa. Päätös "haitallisten" uutisten kieltämisestä hyväksyttiin keskiviikkona maan koronavirusrajoitusten vuoksi harvalukuisessa parlamentissa.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön tällä viikolla julkaisemassa lehdistönvapausindeksissä Algeria oli sijalla 146. Indeksi mittaa lehdistönvapautta 180 maassa ja alueella.

Poliittisia uudistuksia vaativat protestit ovat jatkuneet Algeriassa jo yli vuoden. (Lähde: AFP)

Ramadan alkaa illalla, perjantaina ensimmäinen paastopäivä

Muslimit aloittavat tänään illalla pyhän kuukauden ramadanin vieton. Ramadan alkaa eri maissa hieman eri aikaan riippuen siitä, milloin uuden kuun sirppi nähdään.

Tunnetuin ramadanin perinne on paasto, johon osallistuvat eivät syö tai juo auringon ollessa taivaalla. Ensimmäinen paastopäivä on huominen.

Ramadan päättyy, kun seuraava uusi kuu havaitaan. Sen jälkeen vietetään kolmipäiväistä id al-fitr -juhlaa, joka ajoittuu tänä vuonna toukokuun lopulle. Perinteisiä kokoontumisia ei kuitenkaan koronaviruspandemian vuoksi ole luvassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut