THL alkaa selvittää, onko jätevesissä koronavirusta

Vastaavaa menetelmää hyödynnetään myös huumeiden käytön tutkimiseen. Kuvassa Suomenojan jätevedenpuhdistamon puhdistusaltaita Espoossa. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on aloittanut näytekeräyksen kartoittaakseen koronaviruksen esiintymistä jätevesissä. Keräys toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa, ja näytteitä otetaan eri jätevedenpuhdistamoilta joko kuukausittain tai viikoittain.

THL kertoo tiedotteessa jo lähestyneensä tutkimukseen kutsuttavia jätevedenpuhdistamoita.

THL:n mukaan Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että puhdistamattomasta jätevedestä voidaan mitata koronaviruksen geeniperimää. Tutkimus siis täydentää vasta-ainetestauksista ja varsinaisista koronatesteistä saatavaa käsitystä viruksen ilmaantuvuudesta ja tarjoaa mahdollisuuksia väestötason muutosten arviointiin.

– Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen tiedotteessa.

THL pyrkii tekemään jätevesiseurannasta reaaliaikaista kesäkuun alusta alkaen. Jätevedestä seurataan reaaliaikaisesti myös polioviruksen ja muiden enterovirusten esiintymistä.

Vastaavaa menetelmää hyödynnetään myös huumeiden käytön tutkimiseen.

–  Kun tutkimusta tehdään säännöllisesti, voidaan huumetrendien muutokset havaita hyvinkin tarkasti. Samaa lähestymistapaa on käytetty jo aiemmin virusten esiintyvyyden tutkimiseen, kertoo THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar tiedotteessa.

THL:n mukaan koronavirus ei ole uhka juomaveden turvallisuudelle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut