Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Saksa, Norja, Uusi-Seelanti ja Tanska purkavat koronarajoituksia

Saksassa on otettu maanantaina ensiaskeleita kohti normaalia päiväjärjestystä, kun pienet liikkeet saavat tietyissä osissa maata avata ovensa ensimmäistä kertaa kuukauteen. Alle 800 neliömetrin suuruisista liikkeistä suurin osa saa avata ovensa, kunhan ne pystyvät noudattamaan hygieniasäännöksiä.

Saksassa päättäjät ovat todenneet koronavirustilanteen olevan hallinnassa siinä määrin, että eri osavaltiot voivat alkaa purkamaan rajoitteita asteittain. Suurimmat osavaltiot purkavat rajoitteita pieniä hitaammin.

Esimerkiksi koulujen on määrä aueta vaiheittaisesti 4. toukokuuta alkaen.

Liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia pidetään silti yhä voimassa, ja esimerkiksi suuremmat julkiset tapahtumat on kielletty elokuun loppuun asti.

Liittokansleri Angela Merkel varoitti viime viikolla, että rajoitusten purkamisessa pitää edetä äärimmäisen varovasti.

Sunnuntaina Saksassa oli varmistettu 139 897 koronatartuntaa ja 4 294 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Leviäminen hallinnassa

Uusi-Seelanti aikoo höllentää maanlaajuisia liikkumisrajoituksiaan ensi viikolla, maan pääministeri Jacinda Ardern kertoi maanantaina.

Pääministerin mukaan koronaviruksen hallitsematon ja räjähdysmäinen leviäminen on onnistuttu pysäyttämään maassa.

Turvallisiksi todetut liikkeet ja koulut saavat avata ovensa ja maan sisäisiä liikkumisrajoituksia kevennetään. Myös korkeintaan 10 ihmisen kokoontumiset sallitaan.

Alkujaan liikkumisrajoituksia oli tarkoitus keventää viime viikon keskiviikkona, mutta rajoituksia jatkettiin varmuuden vuoksi vielä viikonlopun yli.

Vaikka rajoitteita höllennetään, pysyvät suositukset turvaetäisyyden pitämisestä ja turhan matkustamisen välttämisestä voimassa.

– Tunnen valtavaa vastuuntunnetta siitä, että emme menetä saavutettua hyötyä, Ardern kommentoi päätöstä.

Uusi-Seelanti sulki rajansa ja otti käyttöön liikkumisrajoitukset maaliskuun lopulla.

Noin viiden miljoonan asukkaan maassa on varmistettu noin 1 100 koronatartuntaa ja 12 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Maanantaina Uudessa-Seelannissa varmistettiin seitsemän uutta koronatartuntaa.

Kohti koulunpenkkejä

Norja alkaa tänään höllentää koronaviruksen takia määrättyjä rajoituksia. Rajoitukset ovat olleet voimassa maaliskuun puolivälistä.

Aluksi maassa avataan päiväkodit. Lisäksi norjalaiset saavat tästä päivästä alkaen lähteä taas vapaa-ajan asunnoilleen.

Alakoulut on tarkoitus avata taas viikon päästä.

Rajoituksia puretaan tänään myös Tanskassa, jossa osa kouluista ja päiväkodeista avattiin jo viime viikolla. Tanskassa myös kampaamot ja hammaslääkärit saavat tästä päivästä lähtien jatkaa toimintaansa.