Miltei puolet kunnista tarjoaa kouluruokailua kaikille sitä haluaville, käytännöt kirjavia

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja aluehallintovirasto kysyivät kunnilta, miten kouluruokailua on järjestetty poikkeusoloissa. Timo Heikkala / LEHTIKUVA

STT

Hieman alle puolet Suomen kunnista järjestää kaikille halukkaille oppilaille kouluruokailun koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana. Asia selviää opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintoviraston kunnille tekemästä kyselystä.

Niistä kunnista, jotka eivät tarjoa ruokailua kaikille, noin puolet kohdistaa sen ainoastaan lähiopetuksessa oleville. Toinen puoli tarjoaa ruokailua lähiopetuksessa olevien lisäksi osalle etäopetuksessa olevista erityisin perustein. Näitä voivat olla esimerkiksi sosiaaliset tai taloudelliset syyt, joiden perusteella ateriatukea pyritään suuntaamaan heikossa asemassa oleville.

Kaikille halukkaille kouluruokailua tarjotaan keskimääräistä yleisemmin suurissa kunnissa.

Kysely tehtiin viikolla 15. Opetustoimen ylitarkastaja Mari Kyllönen aluehallintovirastosta sanoo STT:lle, että jatkossa kouluruokailu tavoittaa yhä useamman.

Jo kyselyvaiheessa 20 kuntaa ilmoitti aloittavansa ruokailun tarjoamisen etäopetuksessa oleville huhtikuussa, ja useimmissa kunnissa oli saatettu käyntiin järjestelyjä kouluruokailun tarjoamiseksi etäkoululaisille.

– Tilanne paranee tästä vielä, ja sehän on olosuhteet huomioon ottaen jo ennestään melko hyvä, Kyllönen sanoo.

Yleisimmin etäkoululaisille tarjottava kouluruoka on kylmä ateria. Noin viidennes kunnista tarjoaa korvaavan ruokatarvikepaketin tai -kassin, kun rahallista korvausta tarjoaa noin 15 prosenttia kunnista.

Kyselyyn vastasi perusopetuksen osalta 252 kuntaa eli 85,7 prosenttia kaikista kunnista.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut