Ruotsin koronaviruskuolemien määrä nousi reilusti yli 200:n – Venäjällä Putin joutui etätöihin

Kuolleiden määrä nousi Ruotsissa eilisestä 59:llä. Tartuntoja on vahvistettu vajaat 5 000 kappaletta. Kuvassa taudin testausteltta Karolinska-sairaalan ulkopuolella Solnassa lähellä Tukholmaa. / JONATHAN NACKSTRAND AFP / JONATHAN NACKSTRAND / LEHTIKUVA
STT

STT

Ruotsissa koronavirusepidemia on vaatinut jo 239 ihmisen hengen, kertovat terveysviranomaiset. Kirjattujen kuolemantapausten määrä nousi eilisestä 59:llä.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tilastossa on viivettä, joten jokainen uusi kuolemantapaus ei ole tapahtunut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Tegnellin mukaan tautiin menehtyneet ovat edelleen olleet pääosin hyvin vanhoja ihmisiä. Kuolemantapauksista on raportoitu myös vanhainkodeissa, minkä vuoksi vierailukielto vanhusten hoitokoteihin on tärkeä pitää voimassa, Tegnell sanoi.

Tartuntoja on vahvistettu Ruotsissa vajaat 5 000 kappaletta. Määrä oli lisääntynyt reilulla 10 prosentilla viimeksi kuluneen 24 tunnin aikana.

– Jos katsotaan viimeksi kulunutta kuukautta, niin meillä oli Ruotsissa melko tasainen käyrä, mutta nyt alkaa olla aika jyrkkää nousua, Tegnell sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tehohoidossa on tai on ollut noin 400 potilasta.

Espanjassa ja Britanniassa ennätysmäärä koronakuolemia vuorokaudessa

Espanjassa ja Britanniassa kirjattiin keskiviikkona toistaiseksi suurimmat koronaviruksen vuoksi vuorokauden aikana kuolleiden määrät. Britanniassa kuolleita oli 563 ja Espanjassa 864, kertoivat maiden terveysministeriöt.

Espanjassa keskiviikko oli jo viides perättäinen päivä, kun maassa kuoli koronaan yli 800 ihmistä. Yhteensä Espanjassa on epidemiaan kuollut jo yli 9 000 ihmistä.

Epidemian alusta saakka on maassa kirjattu yli satatuhatta varmaa tartuntatapausta. Espanjan sairastuneista vajaat 23 000 on jo toipunut taudista.

Britanniassa virukseen oli keskiviikkoiltapäivään mennessä kuollut runsaat 2 300 ihmistä. Luvussa olivat mukana vain sairaaloissa kuolleet koronapotilaat.

Todettuja koronatartuntoja maassa oli kirjattu hieman alle 30 000. Niitäkin oli vuorokaudessa tullut lisää yli 4 000.

Britanniassa määrättiin viime viikolla tiukkoja liikkumisrajoituksia. Itsekin koronaviruksen saanut pääministeri Boris Johnson varoitti kuitenkin epidemian vielä pahenevan ennen kuin tilanne paranee.

Koko Euroopassa jo yli 30 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen, kertoi uutistoimisto AFP keskiviikkona. Kaksi kolmasosaa Euroopan koronakuolemista on tapahtunut Italiassa ja Espanjassa.

Ahdinko näkyy, ruokajonot pitenevät

Kun valtava määrä työntekijöitä joutuu pysymään kotona ja yrityksiä suljetaan määrittelemättömäksi ajaksi, alkaa koronan aiheuttama talousahdinko näkyä niin Euroopassa kuin muuallakin.

Esimerkiksi Italiassa ruoka-apua tarjoavien soppakeittiöiden jonot pitenevät ja joidenkin markettien kerrotaan tulleen ryöstetyksi.

Putin joutui etätöihin

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ryhtynyt etätöihin. Hän tapasi viime viikolla Moskovan tärkeimmässä koronasairaalassa sairaalan johtajan Denis Protsenkon, jolla todettiin tiistaina koronatartunta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi lehdistölle keskiviikkona ennen Putinin videokokousta, että presidentti on virka-asunnollaan Moskovan ulkopuolella Novo-Ogarjovossa.

– Presidentti tekee nykyisin mieluiten töitä etänä, Peskov sanoi toimittajille.

Tiedottajan mukaan kaikki varotoimet ovat käytössä ja presidentin terveyden suhteen ei ole syytä huoleen.

Kaikille presidentin koronasairaalavierailulla mukana olleille tehdään koronatesti päivittäin, Peskov sanoo.

Viime viikon tiistaina Putin oli sairaalavierailulla sonnustautunut keltaiseen suojapukuun, mutta hänet nähtiin sairaalan johtajan seurassa ilman suojavarusteita.

Tiedottaja Peskovilta kysyttiin, aikooko Putin jatkaa tapaamiensa ihmisten kättelyä.

– Kaikkihan me nykyisin otamme sosiaalista etäisyyttä, tiedottaja vastasi.

Venäjällä on rekisteröity nyt 2 777 koronavirustapausta, ja kuolemia on kirjattu 24. Epidemian todellisen levinneisyyden uskotaan olevan maassa paljon vahvistettuja tapauksia laajempaa.

Kiina kertoi oireettomista tartunnoista

Kiinassa on tällä hetkellä runsaat 1 300 todettua oireetonta koronavirustartuntaa, maa ilmoitti keskiviikkona. Tämä oli ensi kerta, jolloin Kiina on antanut julki tietoja ihmisistä, jotka ovat saaneet koronatestissä positiivisen tuloksen, mutta joilla ei ole mitään sairauden oireita.

Kiinan terveysviranomaisten mukaan seurannassa on nyt noin 1 370 oireetonta koronapotilasta, joista 130:n tartunta oli tunnistettu viimeisen vuorokauden aikana.

Kiina ilmoitti samalla, että se alkaa julkistaa päivittäin tiedon oireettomien koronapotilaiden määrästä. Sairauden oireiden puuttumisesta huolimatta nämä henkilöt voivat tartuttaa virusta muihin, terveysviranomaiset lisäsivät. On kuitenkin vielä epäselvää, miten herkästi virus tarttuu oireettomista kantajista.

Kiinalainen hengitystiesairauksien asiantuntija Zhong Nanshan arvioi viime viikolla, että oireettomat koronaviruksen saaneet voivat kukin tartuttaa viruksen laskennallisesti 3–3,5 ihmiseen.

Kiina on päättänyt, että kaikki henkilöt, joilla on todettu oireeton koronatartunta, joutuvat 14 vuorokauden karanteeniin. Kahden viikon karanteeniin joutuvat myös viruksen oireettomien kantajien lähikontaktit.

Kiina ei laske oireettomia koronaviruksen saaneita mukaan sairastuneiden lukumäärään, jos heillä ei ilmene myöhemminkään mitään sairauden oireita.

Koronaviruksen tartuntamäärä on laskenut Kiinassa melko alhaiseksi, mutta maan johto on huolestunut mahdollisuudesta, että epidemia alkaisi uudelleen ulkomailta tuotujen tartuntojen vuoksi. Kiina testaa kaikki ulkomailta saapuvat muun muassa oireettoman tartunnan varalta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut