Marin kertoi poikkeusolojen johtamisesta: Valtioneuvoston kansliaan perustetaan operaatiokeskus

Pääministeri Sanna Marin kertoi Suomen koronatoimista hallituksen korontilannekatsauksessa. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Valtioneuvoston kansliaan perustetaan koronakriisiin keskittyvä operaatiokeskus. Myös muun muassa kansliapäälliköistä koostuvaa covid19-koordinaatioryhmää laajennetaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi muutoksista poikkeusolojen johtamisessa tänään tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo, että operaatiokeskus auttaa käynnistämään poikkihallinnollisen suunnittelun ajoissa. Keskus seuraa ja havainnoi tehtyjä toimenpiteitä sekä tuottaa muun muassa analyysitietoa.

Keskustelu koronakriisin johtamisesta ryöpsähti Helsinki-Vantaan ongelmien jälkeen. Ulkomailta saapuvat matkustajat pystyivät jatkamaan matkaansa julkisilla kulkuvälineillä aina viime viikkoon saakka ennen kuin tilanteeseen puututtiin.

Marinin mukaan Helsinki-Vantaan lentokentän tilanne oli ongelmallinen, koska asia kuului useammalle ministeriölle ja viranomaiselle.

– Tieto ei ole kulkenut sillä tavalla kuin olisi pitänyt, ja koordinointi ei ole toiminut sillä tavalla kuin olisi pitänyt. Sen takia meillä on ollut ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentän osalta.

Vastaavia monen toimijan päällekkäisyyksiä on Marinin mukaan muuallakin yhteiskunnassa.

– Haluamme varmistaa, että pystymme jo ennakolta hahmottamaan näiden kokonaisuuksien olemassaolon ja ennalta puuttumaan, ettei tämänkaltaisia tilanteita kuin Helsinki-Vantaalla nähtiin enää syntyisi. Tämä on haastavaa, todettakoon se, Marin myönsi.

Marin kiitti Niinistöä arvojohtajuudesta

Myös presidentti Sauli Niinistö on kehottanut hallitusta vahvistamaan päätöksiä edeltävää ennakkotyötä. Niinistö totesi viime viikon torstaina keskeisille ministereille lähettämässään viestissä, että jo päätöksiä tehtäessä pitäisi tietää, mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

STT kysyi tiedotustilaisuudessa, mikä rooli Niinistön kehotuksella oli siinä, että koronakriisin johtamiseen tehtiin muutoksia. Marinin mukaan keskusteluyhteys niin presidenttiin kuin eduskuntaan on ollut hyvä. Presidentti on ollut hänen mukaansa "erittäin hyvä yhteistyökumppani".

– Tasavallan presidentti on arvokkaalla tavalla vedonnut suomalaisiin ja osoittanut arvojohtajuutta siinä, että kaikki näitä kehotuksia ja suosituksia noudattaisivat. Tämä ei ole asia, jonka hallitus voi yksin hoitaa. Tämä virus ei ole asia, jonka hallitus voi yksin hoitaa, Marin sanoi.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut