Uudenmaan liikkumisrajoituksia pohditaan perustuslakivaliokunnassa – eduskunnan täysistunnon määrä jatkua iltapäiväneljältä

Perustuslakivaliokunta on kokoontunut aamulla käsittelemään Uudenmaan liikkumisrajoituksia. Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi ennen kokouksen alkua STT:lle puhelimitse, että toiveena on edelleen, että mietintö saataisiin iltapäivällä täysistuntosaliin, jossa se on ainoassa käsittelyssä.

Ojala-Niemelä ei lähtenyt arvioimaan, kuinka kauan valiokunnan kokous kestää. Hänen mukaansa käsittelyyn otetaan se aika, mitä tarvitaan.

– Toiveena on, että saataisiin se (mietintö) iltapäivän istuntoon jossain vaiheessa. Ei ehkä vielä kello 13, mutta jossain myöhemmässä vaiheessa.

STT:n tietojen mukaan Uudenmaan eristys pyritään saamaan voimaan vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi, mutta aikataulu on kiinni eduskunnasta.

Perustuslakivaliokunnalla on lisäksi käsittelyssä tänään terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoite. Myös työvelvoitetta koskeva mietintö on tarkoitus saada vietyä tänään saliin, jossa se olisi ainoassa käsittelyssä.

Eduskunta kokoontui täysistuntoon kello 13. Istunto on keskeytetty kello 16:een asti perustuslakivaliokunnan kokouksen takia, eduskunnan Twitte r-tilillä kerrotaan.

Liikkumisrajoitusten määrä olla voimassa kolmisen viikkoa

Hallitus kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa esittävänsä Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Liikkumisrajoitusten on määrä kestää 19. huhtikuuta asti.

Hallituksen mukaan rajoituksista voitaisiin poiketa vain työssäkäynnin tai elinkeinon harjoittamisen osalta sekä esimerkiksi lapsen tapaamisoikeuden tai lähiomaisen kuoleman vuoksi. Vapaa-ajan matkat esimerkiksi kesämökeille eivät ole riittävä syy ylittää Uudenmaan rajaa.

Asetuksesta käytiin eilen lähetekeskustelua eduskunnassa. Lisäksi lähetekeskustelussa oli myös terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoite. Asetuksen mukaan työvelvollisuutta voidaan soveltaa koko maassa. Töihin voidaan kutsua julkisen tai yksityisen terveydenhuollon työntekijöitä, jotka ovat iältään 18–67-vuotiaita. Asetuksen on määrä olla voimassa 13. huhtikuuta asti.

Hallitus pyrki saamaan terveydenhuollon henkilökunnan työvelvollisuuden voimaan jo viime viikolla, mutta tuolloin eduskunnan perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt asiaa.

– Olisi esimerkiksi voinut jäädä epäselväksi, milloin ihmisen ei tarvitse osallistua työvelvollisuuteen, Ojala-Niemelä sanoi viime viikon keskiviikkona.

Hallituksen nyt antaman asetuksen mukaan sovellettavaksi tulevat aiempaa kattavammin valmiuslain säännökset työvelvollisuudesta. Näin pyritään huolehtimaan työvelvollisen aseman ja oikeuksien suojaamisesta.

Sadat poliisit valmiina

Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio sanoo STT:lle, että poliisissa on otettu huomioon tietty aikaikkuna, jolla eduskunnan päätös voisi tänään tulla. Aapio ei ota kantaa siihen, mihin aikaan Uudenmaan eristys alkaisi.

Aapion mukaan useat sadat poliisit ovat valmiina liikennevalvontaan jo tänään, jos liikkumisrajoituksista tulee päätös. Aapion mukaan myös varusmiehet hälytetään apuun heti eduskunnan päätöksen tultua. Poliisi antoi virka-apupyynnön Puolustusvoimille eilen.

Poliisissa on varauduttu siihen, että rajoitukset astuisivat voimaan tämän päivän aikana. Liikkumisrajoituksia valvomaan kiinnitetyt poliisit ovat valmiina niin, että tehtävään päästään lähtemään mahdollisimman nopeasti.

– Me odotamme, tuleeko päätöstä vai ei. Jos päätös tulee, laitamme sen viipymättä täytäntöön, Aapio sanoo.

Tiesulut on tarkoitus saada myös saman tien Uudenmaan maakunnan rajoille, Aapio kertoo. Maakunnan rajoille on tulossa 30–40 sulkupistettä. Teiden lisäksi poliisi valvoo rautatie- ja lentoliikennettä.

Aapion mukaan valvontaan kiinnitetyt poliisit siirtyvät muihin työtehtäviin, jos rajoitukset eivät tule voimaan vielä tänään.

Varusmiehet ja kantahenkilökunta valmistautuvat

Karjalan prikaatissa kymmenet varusmiehet tai henkilökuntaan kuuluvat ovat valmiina mahdolliseen Uudenmaan eristämiseen liittyvän virka-apupyynnön varalta.

– Meillä on useampi kymmenen varusmiestä tai henkilökuntaan kuuluvaa tähän tehtävään valmistautumassa. Meillä on kyllä kykyä toteuttaa tällainen pyyntö, kun tarvetta on. Sellaiset osastot on koottu, jotka pystyvät tehtävän täyttämään, vakuuttaa Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juhana Skyttä.

Skytän mukaan virka-apupyyntöön valmistautumisessa sinänsä ei ole mitään poikkeuksellista, sillä niitä tulee Puolustusvoimille satoja vuodessa.

– Tämä liittyy ihan normaaliin valmistautumiseen. Me valmistaudumme erilaisiin asioihin, ja tämä virka-apupyyntö on yksi sellainen perustehtävä, johon me valmistaudumme, esikuntapäällikkö jatkaa.

Sitä, millaisia tehtäviä varusmiehet saavat ja tarvitsevatko he mahdollisesti erityisiä suojavarusteita, Skyttä ei osaa vielä kommentoida.

– Poliisin ohjauksessahan näitä tehtäviä tehdään. Suojavarusteiden tarve taas riippuu aika paljon siitä, mikä se tehtävä tulee olemaan.

Varusmiehille koronakriisi merkitsee muun muassa mahdollista lomien siirtymistä. Skytän mukaan tämä ei vielä ole juurikaan näkynyt, mutta tulevaisuudessa näin ehkä käy.

– Kyllähän tämä kuormittaa meitä samalla tavalla kuin muutakin yhteiskuntaa. Nyt nämä kiinniolot eivät vielä ole tavattomasti pidempiä kuin harjoitusten tai muidenkaan myötä. Nyt sitten kolmen viikon rytmitys siirtyy kuuden viikon rytmitykseen, mikä tietysti vaikuttaa normaaliin lomarytmiin.

Uudenmaan mahdolliseen sulkemiseen keskeisesti osallistuvasta Kaartin jääkärirykmentistä ei haluttu kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Rannikkoprikaatista kerrottiin STT:lle sähköpostitse, että prikaati on vastaanottanut poliisin virka-apupyyntöön liittyvän tehtävän ja valmistelut sitä varten ovat käynnissä.

Puolustusvoimien pääesikunnan tiedotuspäällikön Max Arhippaisen mukaan tarkkoja tietoja siitä, kuinka paljon varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa mahdolliseen operaatioon osallistuu, ei vielä voi antaa.

– Mehän toimimme tässä poliisin alaisuudessa, eli tanssimme heidän pillinsä mukaan, Arhippainen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut