Hallitus vastaa päätoimittajien huoleen: toimittajien liikkumista ei rajoiteta

Päätoimittajien yhdistys ei hyväksy sitä, että journalistien liikkuminen tai matkustaminen työtehtävissä estyisi. MIKKO STIG / LEHTIKUVA
STT

STT

Hallitus lupaa, että toimittajien liikkuminen ja työnteko onnistuvat Uudenmaan eristämisestä huolimatta. Päätoimittajien yhdistys esitti asiasta huolensa torstaina ja vaati poliittisilta päättäjiltä ja viranomaisilta median toimintaedellytysten turvaamista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Yhdistys kertoo, ettei se hyväksy missään oloissa sitä, että journalistien liikkuminen tai matkustaminen työtehtävissä estyisi tai medioiden jakelu häiriytyisi.

Hallitus on rajoittamassa liikennettä Uudenmaan ja muun maan välillä.

Päätoimittajien yhdistys huomauttaa, että suomalaisten tiedontarve on tällä hetkellä poikkeuksellisen iso. Median on pystyttävä vastaamaan siihen kattavasti.

– Vapaan ja kriittisen median merkitys korostuu käsillä olevassa kriisissä. Valmiuslait sallivat valtion johdon ja viranomaisten puuttua poikkeuksellisella tavalla kansalaisten oikeuksiin. Tämä edellyttää läpinäkyvyyttä ja median edustajien toimintamahdollisuuksien turvaamista, Päätoimittajien yhdistys kirjoittaa kannanotossaan.

Hallitus rauhoittelee

Lainsäädäntö mahdollistaa sen, että media velvoitetaan julkaisemaan viranomaisten tiedotteita sellaisenaan. Päätoimittajat edellyttävät kuitenkin viranomaisilta tässä suurta pidättyvyyttä.

– Demokratiaa ja sitä turvaavaa sananvapautta on nyt syytä erityisesti tukea ja arvostaa. Niihin liittyy keskeisesti julkisuusperiaate, jonka mukaan viranomaisten hallussa oleva tieto ja asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia.

Valtioneuvoston viestintäosasto vastasi päätoimittajien huoleen torstaina iltapäivällä tiedottamalla, että työn vuoksi liikkumista ei olla rajoittamassa, mutta poliisi voi tarvittaessa vaatia selvitystä matkan määränpäästä ja tarkoituksesta.

– Kyseisillä rajoituksilla ei ole vaikutusta median toimintaan ja välttämättömiin työn vuoksi tehtäviin matkoihin, tiedotteessa luvataan.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut