Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uuden-Seelannin moskeija-ampujalta odottamaton tunnustus – myöntää syyllistyneensä kaikkiin rikoksiin, joista häntä syytetään

Uuden-Seelannin tuhoisista moskeijaiskuista syytetty mies on yllättäen myöntänyt syyllisyytensä kaikkiin rikoksiin, joista häntä syytetään, kertoo poliisi.

29-vuotias australialaismies on myöntänyt syyllistyneensä 51 murhaan, 40 murhan yritykseen ja terroristiseen tekoon osallistumiseen. Hän tunnusti videoyhteyden välityksellä vankilasta Aucklandista oikeuden istunnossa, joka oli pantu pystyyn Christchurchissa pikavauhtia.

Mielenmuutos oli täyskäännös, sillä aiemmin mies on kiistänyt kaikki syytteet. Moskeija-ampumisia koskevan oikeudenkäynnin oli määrä alkaa kesäkuun alussa. Australialaismies on ollut koronaviruspandemian vuoksi poikkeuksellisen tiukassa eristyksessä, kirjoittaa Sydney Morn ing Herald .

Valkoisen ylivallan kannattaja

Mies hyökkäsi viime vuoden maaliskuussa kahteen moskeijaan perjantairukousten aikaan Christchurchissa ja surmasi kymmeniä ihmisiä.

Ampuja on itse kuvaillut itseään valkoisen ylivallan kannattajaksi ja julkisti iskujen yhteydessä äärioikeistolaisen ja islaminvastaisen manifestin. Hän lähetti iskunsa suorana internetiin Facebookin Live-palvelun kautta. Yritys kiristi ampumisen jälkeen suorien verkkolähetysten sääntöjä.

Iskun jälkeen Uusi-Seelanti kiristi aselakejaan. Kansakuntaa järkyttänyt joukkosurma johti myös siihen, että suuri määrä ihmisiä luopui vapaaehtoisesti aseistaan osana niiden takaisinosto-ohjelmaa. Sen tarkoituksena on hävittää puoliautomaattiset ampuma-aseet koko maasta.

Lähteenä myös New Zealand Herald .