Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Hallituksen linjaus ei toteudu: Lomautusilmoitusaika ei lyhene kaikilla viiteen päivään – tes ajaa lain ohi

"Yritys joutuu noudattamaan tessissä olevaa pidempää lomautusilmoitusaikaa."

Hallituksen linjaus lomautusilmoitusajan lyhentämisestä 14 päivästä viiteen päivään ei koske välttämättä kaikkia yrityksiä. Suomen Yrittäjät kritisoi valmisteilla olevaa esitystä, koska se ei ole hallituksen linjauksen mukainen.

– Määräaikainen laki pitäisi säätää niin, että kaikki voivat sitä noudattaa, vaikka työehtosopimuksessa olisi pidempi lomautusilmoitusaika, sanoo Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Makkula korostaa, että työpaikkojen säilymisen kannalta olisi tärkeää, ettei ketään tarvitsisi irtisanoa. Siksi on tärkeää, että lomautusilmoitusajan lyhentäminen koskisi kaikkia yrityksiä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteilla olevan esityksen mukaan laissa olevaa lyhyempää lomautusilmoitusaikaa ei voi soveltaa, jos työehtosopimuksessa on pidempi lomautusilmoitusaika.

– Näin se on, lakiesitystä valmisteleva hallitusneuvos Tarja Kröger työ- ja elinkeinoministeriöstä vastaa kysymykseen, ajaako työehtosopimuksessa oleva lomautusilmoitusaika valmisteilla olevan lakiesityksen ohi.

Onko lakiehdotus ristiriidassa hallituksen linjauksen kanssa, jonka mukaan lomautusilmoitusten lyhentämisen pitäisi koskea kaikkia yrityksiä?

– Se koskee sitä kautta, että iso osa työmarkkinakentästä on vienyt muutokset työehtosopimuksiin, jota sovelletaan normaalisitovuuden tai yleissitovuuden kautta, Kröger sanoo ja jatkaa:

– Jos tessissä ei ole määräystä lomautusilmoitusajasta tai alalla ei ole tessiä, silloin mennään suoraan lain mukaan.

Työmarkkinakinapuolet ovat sopineet, että tesseihin tehdään koronan takia pikamuutoksia.

Makkula pitää valmisteilla olevaa lakiesitystä sekavana, koska se vaikuttaa suoraan vain niihin noin 20 000 yritykseen, jotka eivät ole velvollisia noudattamaan mitään työehtosopimusta. Suomessa on 50 000 yritystä, jotka noudattavat työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella. Näiden yritysten kohdalla lomautusilmoituksen pituus riippuu alan työehtosopimuksesta.

– Jos lakiin tulee viiden päivän lomautusilmoitusaika, mutta työehtosopimuksessa on pidempi lomautusilmoitusaika, silloin lakimuutoksesta ei ole hyötyä. Yritys joutuu noudattamaan tessissä olevaa pidempää lomautusilmoitusaikaa, Makkula sanoo.

– Jos esitys toteutuu nyt esitetyssä muodossa, järjestelmästä tulee sekava, hän jatkaa.

Makkula myös kysyy, miten yritykset saavat tiedot työehtosopimuksiin tehdyistä muutoksista, koska ne ovat liittojen jäsensivujen takana.

– Yritysten on noudatettava jotain sellaista, josta ne eivät saa tietoa. Tämä on täysin kohtuutonta, Makkula sanoo.

Krögerin mukaan tähän asiaan on tulossa muutos.

– Olemme käsitelleet asiaa tänään, ja siihen on tulossa muutos. Uudet, väliaikaiset työehtosopimuksiin tulevat määräykset julkaistaan, jotta niistä saadaan tietoa.