Melkein kaikki koronaviruksen tehohoitopotilaat ovat Helsingin miljoonapiirin alueella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut verkkosivuillaan tiedot koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa olevista erityisvastuualueittain (erva).

Erityisvastuualueet eli niin kutsutut miljoonapiirit ovat sairaanhoitopiirejä suurempia, ja niitä on Suomessa viisi yliopistollisten sairaaloiden ympärillä.

Sairaalassa olevia koronaviruspotilaita on eniten Hyksin erityisvastuualueella. Sairaalassa on 63 potilasta, joista tehohoidossa on 18.

Muilla erityisvastuualueilla sairaaloissa on selvästi vähemmän potilaita.

Tampereen alueella osastohoidossa on seitsemän potilasta ja Turussa kaksi.

Kuopion alueella kolme potilasta on tehohoidossa ja kolme osastohoidossa ja Oulun ervan alueella tehohoidossa on yksi potilas ja osastohoidossa kolme.

THL:n kokoamissa tilastoissa kaikkiaan sairaaloissa on nyt 82 koronapotilasta, joista 22 on tehohoidossa.

THL:n ennuste: Epidemian huippukuukausina tehohoidossa 3 600 - 5 000 koronapotilasta

THL ennustaa, että epidemian huippukuukausien aikana Suomessa 11 300 ihmistä tarvitsisi sairaalahoitoa koronavirustartunnan vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsisi 3 600.

Ennusteen mukaan epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi hieman yli 900 potilasta. Tehohoidossa puolestaan samanaikaisesti epidemiahuipun aikana arvioidaan olevan 280 potilasta.

THL on yhdessä Turun yliopiston kanssa laatinut erilaisia tulevaisuudenkuvia epidemian etenemisestä. Yllä oleva skenaario olettaa, että yksi ihminen tartuttaa 1,6 ihmistä.

Vakavamman tulevaisuudenkuvassa tartuttavuus on 1,8, jolloin sairaalahoitoon voisi joutua 15 500 ihmistä ja tehohoitoon 5 000.

– Tässä tapauksessa epidemian huipun aikana teho-osastoilla hoidettaisiin enimmillään yhtä aikaa arviolta 500:aa potilasta, professori Kari Auranen sanoo tiedotteessa.

Ennusteissa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle. Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta.

THL tähdentää, että eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, eikä ennusteita voi suoraan tulkita koko maata koskeviksi.

Tällä hetkellä yli 20 potilasta tehohoidossa

Suomessa on tähän päivään mennessä todettu yhteensä 880 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, kertoo THL. THL:n mukaan sairaalahoidosta on jo toipunut ja kotiutunut useita henkilöitä.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tähän päivään mennessä yhteensä 823 tautitapausta. Ilmoitetuista tapauksista 61 prosenttia on ollut miehillä ja 39 prosenttia naisilla. Yli puolet tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Suomessa on keskiviikkoaamupäivään mennessä vahvistettu kolme koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. Kanta-Hämeen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit tiedottivat uusista kuolintapauksista. Ensimmäisestä kuolintapauksesta Suomessa kerrottiin lauantaina.

Husin alueella kuollut henkilö oli iäkäs aikuinen. Hus ei kerro asiasta tarkempia lisätietoja yksityisyyden suojan vuoksi. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kuollut oli keski-ikäinen henkilö, joka kuului perussairautensa vuoksi riskiryhmään.

Hus kertoi aiemmin keskiviikkona, että sen alueella oli tiistaina todettu 49 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä varmistettuja tartuntoja on Husin alueella nyt 561.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa on tällä hetkellä hoidettavana kaksi koronaviruspotilasta. Kanta-Hämeen alueella on yhteensä 20 varmistettua tartuntaa.

Neljä uutta tartuntaa Puolustusvoimissa

Puolustusvoimissa on todettu neljä uutta vahvistettua koronavirustartuntaa. Puolustusvoimien mukaan uusista tartuntatapauksista kaksi on Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä, yksi Merivoimissa ja yksi Maavoimien Panssariprikaatissa. Yhteensä Puolustusvoimissa on nyt todettu kahdeksan tartuntaa, joista kolme koskee varusmiehiä ja viisi henkilökuntaa.

Kaartin jääkärirykmentin tartunnan saaneista toinen on varusmies ja toinen henkilökunnan jäsen. Varusmies oli käynyt valmennusleirillä ulkomailla, minkä jälkeen oireet alkoivat. Varusmiehen kanssa samalla valmennusleirillä olleet henkilöt ovat olleet poissa varuskunnasta palattuaan kotimaahan. Kaartin jääkärirykmentin tartunnan saanut henkilökuntaan kuuluva oli ollut ulkomailla, ja hän on jäänyt kotiin heti palattuaan Suomeen.

Merivoimien ja Panssariprikaatin tartunnan saaneet ovat henkilökunnan jäseniä.

Puolustusvoimat on kertonut aiemmin neljästä koronavirustartunnasta, joista kaksi on tapahtunut varusmiehille ja kaksi henkilökunnan jäsenille. Varusmiehet ovat kotihoidossa ja he voivat Puolustusvoimien mukaan hyvin.

HS: Viranomaisarviot synkentyneet

Huoli ulkomailta Suomeen tulevista suomalaisista ja työikäisten vakavasta sairastumisesta on synkentänyt viranomaisarviota koronaviruksen vaikutuksista, kirjoittaa Helsingin Sanomat .

Asiantuntijat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) pitivät tiistaina tilannekatsauksen eduskuntapuolueiden johdolle.

HS on haastatellut viisi paikalla ollutta. Heidän mukaansa viranomaisten analyysi oli muuttunut täysin toissaviikkoisesta vastaavasta kokouksesta.

– Viimeksi viesti oli, että ei ole aika millekään koville toimille. Nyt se oli, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osalta ollaan jo huonossa tilanteessa, yksi lähde kertoo.

Läsnä olleet kertovat, että uusilla arvioilla perusteltiin tuoreita rajoitustoimia, muun muassa ravintoloiden sulkemista.

Lähteiden mukaan THL:n laskelmia oli synkentänyt arvio siitä, että Suomeen saapuu noin 200 000 riskialueilla maailmalla ollutta suomalaista. Tätä THL ei ehtinyt ottaa huomioon laskelmissaan aiemmin, kun valmiuslain käyttöönottoa valmisteltiin.

Arviota on synkentänyt myös se, että koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneita työikäisiä on enemmän kuin viranomaiset pari viikkoa sitten uskoivat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut