Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

YK: Noin kolmannes maapallon pinnasta pitäisi saada suojelun piiriin vuoteen 2030 mennessä

Suunnitelman pyrkimyksenä on pysäyttää luonnon rapautuminen ja yhä kiihtyvä lajien sukupuutto. Nasan arkistokuvassa hurrikaani Dorian lähestyy Dominikaanista tasavaltaa viime elokuussa. LEHTIKUVA / AFP

Jopa 30 prosenttia maapallon pinnasta pitäisi saada suojelun piiriin vuoteen 2030 mennessä, jotta ihmiselle tärkeiden ekosysteemien elinkelpoisuus voidaan turvata. Tieto käy ilmi YK:n tuoreesta suunnitelmasta.

Suunnitelman pyrkimyksenä on pysäyttää luonnon rapautuminen ja yhä kiihtyvä lajien sukupuutto.

Lähes 200 maata kokoontuu käsittelemään suunnitelmaa ensi lokakuussa Kiinassa järjestettävään huippukokoukseen. Toistaiseksi YK:n pyrkimykset suojella ekosysteemejä ovat epäonnistuneet heikon poliittisen tuen ja toimeenpanon takia.

YK:n mukaan tarve luontoa turvaaville toimille on nyt kiireellisempi kuin koskaan. Viime vuonna julkaistun luonnontilaa kartoittavan raportin mukaan jopa miljoona kasvi- ja eläinlajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Syyttävä sormi osoittaa monessa kohtaa ihmiskuntaan. Myös ilmastonmuutos uhkaa monen lajin selviytymistä.

YK:n suunnitelman mukaan maa- ja merialueista suojelun piiriin pitäisi saada 30 prosenttia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Kymmenen prosenttia maapallon pinnasta pitäisi saada erityisen tiukkojen suojelutoimien piiriin.

Asiantuntijat epäileväisiä

Asiantuntijat ja ympäristöaktivistit ottivat uuden suunnitelman ilolla vastaan, mutta osa suhtautui siihen myös skeptisesti. Poliittisen tuen vahvuutta epäillään yhä. Tähän mennessä luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on saanut paljon vähemmän huomiota ja rahaa kuin ilmastonmuutoksen torjuminen.

Asiantuntijat muun muassa muistuttivat, että aiemmat kymmenvuotissuunnitelmat ovat jääneet tyhjiksi papereiksi.

Itä-Aasian Greenpeacen edustajan Li Shuon mukaan suunnitelmassa ei ole kunnon mekanismeja toimeenpanoon eikä resurssien jakoon.

– Ei riitä, että määrittelemme sen, 'missä meidän pitäisi olla'. Meidän on varustettava visio sillä, 'miten sinne todellisuudessa päästään', Li totesi.

YK:n suunnitelmaan on koottu myös luonnon monimuotoisuudesta kumpuavia keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Näiden joukossa ovat muun muassa metsien istutus ja kosteikkojen suojelu. Ehdotuksen mukaan vieraslajien leviämistä ja muovin sekä torjunta-aineiden aiheuttamaa saastumista pitäisi saada vähennettyä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi