Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

Mielipidekyselyt ovat ennustaneet pääministeri Boris Johnsonin (oik.) konservatiivien voittavan ja saavan enemmistön parlamentin alahuoneeseen. LEHTIKUVA/AFP

Britanniassa vaalihuoneistojen ovet aukesivat aamuyhdeksältä Suomen aikaa. Ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa ratkeaa muun muassa brexit-prosessin eteneminen. Mielipidemittausten valossa näyttää siltä, että pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit voittaisivat ja saisivat enemmistön parlamentin alahuoneeseen.

Äänestys päättyy puoliltaöin Suomen aikaa, ja ensimmäisten ovensuukyselyjen tuloksia on luvassa heti äänestyksen päätyttyä.

Vaalit järjestetään nyt joulukuussa ensimmäistä kertaa lähes sataan vuoteen. Yleensä Britanniassa äänestetään keväällä tai alkukesästä. Vaalipäivän alla onkin puhuttu paljon säästä ja sen vaikutuksesta äänestysvilkkauteen. Ennusteet ovat luvanneet tälle päivälle alle kymmenen asteen lämpötiloja, sadetta ja tuulta sekä korkeammalla maastossa myös lumisadetta.

Briteillä voi myös esiintyä vaaliväsymystä, sillä parlamenttivaalit ovat jo kolmannet neljän vuoden kuluessa. Lisäksi saman ajan sisällä on pidetty myös kesän 2016 brexit-kansanäänestys ja viime kevään EU-vaalit sekä paikallisvaalit.

Brittimediat kuitenkin raportoivat, että monien äänestyspaikkojen eteen on kertynyt aamupäivällä pitkiä jonoja eri puolilla maata.

Pääministeri Johnson kävi myös itse äänestämässä heti aamusta vaalipiirissään Lontoossa.

EU-ero tammikuun lopussa?

Pääministeri Johnson on luvannut äänestäjille hoitavansa brexitin pian pois päiväjärjestyksestä.

– Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna, Johnsonin viestitti ennen vaaleja.

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn taas haluaa neuvotella uuden, paremman erosopimuksen EU:n kanssa ja järjestää sitten uuden kansanäänestyksen, jossa myös brexitin peruminen olisi vaihtoehto.

Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin esityksen ennenaikaisista vaaleista lokakuun lopussa sen jälkeen, kun EU olisi suostunut Britannian pyyntöön lykätä jälleen brexitiä, tällä kertaa tammikuun 2020 loppuun.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkijan Timo Miettisen mukaan brexitin toteutuminen tammikuun lopussa on hyvin todennäköistä, jos konservatiivit saavat alahuoneeseen ennustetun enemmistön. Sen jälkeen alkavat kuitenkin vaikeat neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Niiden käymiseen varattu siirtymäaika päättyy näillä näkymin jo ensi vuoden lopussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi