Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Määräaika paukkui – Israeliin kolmannet vaalit vuoden sisään

Benjamin Netanjahun kannattajat kokoontuivat tukemaan tätä Jerusalemissa 11. joulukuuta. LEHTIKUVA/AFP

Israelissa ei odotetusti saatu muodostettua uutta hallitusta keskiviikkona, ja kansa joutuu suuntaamaan jälleen vaaliuurnille.

Parlamentin jäsenillä oli keskiyöhön asti aikaa löytää hallitustunnustelija, mutta määräaika tuli ja meni eikä tulosta syntynyt.

Määräajan umpeutuessa varmistui myös, että maassa järjestetään kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään. Vaalit pidetään maaliskuun alussa.

Sekä pääministeri Benjamin Netanjahu että edellinen hallitustunnustelija Benny Gantz ovat yrittäneet syyskuun vaalien jälkeen muodostaa hallitusta, mutta molemmat epäonnistuivat tehtävässä.

Gantz ja Netanjahu keskustelivat aikaisemmin myös yhteisen hallituksen muodostamisesta yhdessä entisen puolustusministeri Avigdor Libermanin oikeistonationalistisen Israel Beiteinu -puolueen kanssa. He eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen ja ovat tuoreissa kommenteissaan syytelleet toisiaan.

– He (sinivalkoiset) pakottivat meille uudet vaalit, Netanjahu sanoi Likud-puolueen julkaisemalla tuoreella videolla ja uhosi, että ainut keino katkaista kehä, on voittaa tulevat vaalit isosti.

Gantz taas syytti Netanjahua siitä, että tämä olisi yrittänyt saada itselleen koskemattomuutta viitaten korruptiosyytteisiin.

– Meidän on vastustettava tätä, Gantz totesi.

Korruptiosyytteet riesana

Israelin poliittinen tilanne on ollut jumissa kuukausia. Sekä huhtikuun että syyskuun vaaleissa Netanjahun oikeistolainen Likud ja Gantzin keskustaoikeistolainen Sinivalkoinen vaaliliitto olivat hyvin tasaväkisiä, eikä tuoreiden gallupien mukaan tilanne olisi keväällä oleellisesti muuttumassa.

Toisaalta uusien vaalien odotetaan polarisoivan poliittista kenttää entisestään ja vahvistavan tyytymättömyyttä poliitikkoja kohtaan. Likudin tilannetta ei ainakaan helpota Netanjahua painavat korruptiosyytteet. Marraskuun lopulla pitkäaikaista pääministeriä vastaan nostettiin syytteet muun muassa lahjuksen vastaanottamisesta ja petoksesta.

Netanjahua syytetään esimerkiksi lähes 200 000 euron arvoisten lahjusten vastaanottamisesta sekä sääntelyn muuttamisesta israelilaista mediayhtiötä suosivaksi myönteistä julkisuutta vastaan. Netanjahu itse on kiistänyt kaiken ja kutsunut tutkintaa noitavainoksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi