Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ranska valmistautuu liikennekaaokseen hallituksen puskiessa eläkeuudistusta eteenpäin

Pääministeri Edouard Philippen mielestä eläkeuudistus joudutaan tekemään joka tapauksessa. Lehtikuva/AFP

Ranskassa valtionjohto vakuuttaa jatkavansa eläkeuudistuksen läpiviemistä lakoista ja mielenosoituksista huolimatta. Pääministeri Edouard Philippe kommentoi medialle sunnuntaina, että jos kauaskantoista ja edistyksellistä eläkeuudistusta ei tehdä nyt, joku joutuu tekemään brutaalin uudistuksen lähitulevaisuudessa.

Philippen on määrä esitellä uudistuksen viimeisimpiä yksityiskohtia keskiviikkona. Hänen mukaansa uudistus toisi etuja muun muassa naisille ja maanviljelijöille, jotka kärsivät epäoikeudenmukaisuudesta nykyisessä monipolvisessa eläkejärjestelmässä.

Ranskan vahvat ammattiliitot ovat kuitenkin toista mieltä uudistuksen hyödyistä. Eläkeuudistusta vastustavat lakot ja mielenosoitukset ovat aiheuttaneet sekaannusta eri puolilla Ranskaa viime torstaista alkaen. Liikehdinnän ensimmäisenä päivänä mieltään osoitti jopa 800 000 ihmistä. Ammattiliitot ovat vakuuttaneet jatkavansa taistelua, kunnes hallitus perääntyy suunnitelmansa kanssa. Hallitus on muun muassa väläytellyt suitsivansa joukkoliikennetyöntekijöiden, merimiesten ja jopa Pariisin oopperan henkilöstön eläke-etuja pyrkiessään yhdenmukaistamaan järjestelmää.

Lakkojen aiheuttaman liikennekaaoksen ennustetaan jatkuvan myös alkuviikolla. Esimerkiksi Pariisin joukkoliikenteestä vastaava yhtiö kehottaa verkkosivuillaan ihmisiä välttämään julkisen liikenteen käyttämistä maanantaina. Kymmenen Pariisin 16 metrolinjasta pysyy kiinni. Myös muun muassa pitkän matkan junista vastaava yhtiö varoitti pahoista ruuhkista. Tiistaiksi Ranskaan on kaavailtu uutta yleislakkoa ja massamielenosoituksia.

Hallitus kokoontui presidentti Emmanuel Macronin johdolla myöhään sunnuntaina keskustelemaan tilanteesta, mutta mahdollisista ratkaisuista ei heti tuoreeltaan kerrottu.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi