Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Putin ja Zelenskyi tapaavat Pariisissa Saksan ja Ranskan toimiessa liennyttelijöinä

Osa ukrainalaisista pelkää, että Putin pääsee ohjailemaan kokematonta Zelenskyiä. Lehtikuva/AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen ukrainalainen kollegansa Volodymyr Zelenskyi tapaavat tänään ensimmäistä kertaa kasvotusten Pariisissa. Presidenttien on kahdenkeskisessä tapaamisessa määrä keskustella Itä-Ukrainan konfliktista.

Zelenskyin ja Putinin tapaaminen on osa laajempaa ns. Normandia-ryhmän huippukokousta, jolla halutaan elvyttää neuvotteluja Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi.

Normandia-ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Venäjän ohella Ranska ja Saksa.

Huippukokous on herättänyt Ukrainassa ristiriitaisia tunteita. Eilen noin 5 000 ihmistä osoitti mieltään ja vaati Zelenskyiä pysymään lujana tapaamisessa.

"Vaaranpaikka Ukrainalle"

Itä-Ukraina-keskustelujen ytimessä on Steinmeierin malliksi kutsuttu rauhansuunnitelma, johon Zelenskyi periaatteessa suostui aiemmin syksyllä. Sen mukaan Itä-Ukrainan kapinallisalueilla järjestettäisiin paikallisvaalit Ukrainan lakien mukaisesti. Jos kansainväliset tarkkailijat toteaisivat vaalit vapaiksi ja rehellisiksi, alueiden tilapäinen erityisasema voitaisiin vakiinnuttaa.

Zelenskyi on vakuuttanut suunnitelmaa vastustaville ukrainalaisille, ettei vaaleihin mennä ennen kuin kaikki ulkomaiset ja palkkasoturijoukot ovat laskeneet aseensa ja vetäytyneet Itä-Ukrainasta. Osapuolten on myös vaihdettava kaikki vangit. Epäselvää sen sijaan on, saisiko Ukraina Venäjän vastaisen rajansa kokonaan valvontaansa ennen vaaleja.

STT:n viime viikolla haastattelema Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että kokoukseen liittyy runsaasti epävarmuuksia.

Nizhnikaun mukaan kahdenvälinen tapaaminen on Ukrainalle vaaranpaikka, koska kokematon Zelenskyi on lupaillut kansalaisilleen lopettavansa sodan pikaisesti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi