Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Aftonbladet: Eurooppalaisia naisia paennut viime kuukausina al-Holista

Al-Holin leiriltä Aftonbladetin mukaan paenneiden eurooppalaisten naisten joukossa uskotaan olevan ainakin kolme ruotsalaista. LEHTIKUVA/AFP

Ainakin 20 eurooppalaista naista on paennut viime kuukausina pahamaineiselta al-Holin leiriltä Syyriassa, uutisoi ruotsalainen Aftonbladet nimettömien lähteiden pohjalta.

Joukossa on lehden mukaan ainakin kolme ruotsalaista, mutta luultavasti enemmänkin. Mukana on ilmeisesti lapsia.

– Kyse on epätoivoisesta teosta. He pakenevat, koska leirin olot ovat talven tullessa huononemassa, sanoo nimettömänä pysyttelevä omainen Aftonbladetille.

Ruotsin ulkoministeriö ei vahvista lehdelle sen tietoja. Ministeriön edustaja vetoaa siihen, että vahvistusta on vaikea saada, koska alueella ei ole ministeriön henkilökuntaa alueen turvallisuustilanteen vuoksi.

Aftonbladet kirjoittaa eurooppalaisten naisten paenneen Syyrian sisällä alueelle, joka on yhä Syyrian hallitusta vastustavien taistelijoiden hallussa. Alue sijaitsee al-Holista länteen. Naiset ovat ilmeisesti maksaneet salakuljettajille, mutta muutoin ei ole tarkkaa tietoa, miten he ovat päässeet karkuun.

Al-Holin leirillä on myös suomalaisia. Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan heitä on kymmenkunta naista ja noin 30 lasta. Ministeriöstä kerrottiin sunnuntaina, että tiedossa ei ole, että paenneiden joukossa olisi suomalaisia.

Kurdit pyytäneet länsimaalaisten kotiutusta

YK arvioi viime kuussa, että al-Holissa oli noin 70 000 ihmistä. Luvussa on uutistoimisto AFP:n mukaan yli 30 000 irakilaista, noin 28 000 syyrialaista ja yli 10 000 ulkomaalaista muiden maiden kansalaista. Viime mainitut ovat naisia ja lapsia, joiden epäillään olevan kytköksissä jihadistitaistelijoihin.

– Juuri siinä osassa leiriä, jossa ulkomaalaiset ovat, turvallisuus- ja humanitaarinen tilanne on erityisen hankala, sanoo Suomen ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän vt. päällikkö Pekka Shemeikka STT:lle

AFP uutisoi sunnuntaina, että noin 200 syyrialaista oli poistunut sunnuntaina leiriltä. Asiasta kertoneen kurdiviranomaisen mukaan syyrialaiset ovat lähteneet kotiseuduilleen, mistä olivat aikanaan paenneet taistelujen vuoksi. Useimmilla lähteneistä ei ole kytköksiä äärijärjestö Isisiin.

Kurdiviranomaiset ovat toistuvasti kehottaneet länsimaita hakemaan leirillä olevat kansalaisensa, mutta kehotukset eivät juuri ole tuottaneet tulosta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi