Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kiina: Yhdysvallat joutuu maksamaan uiguuripäätöksestään

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja seuraamuksilla, sillä edustajainhuone hyväksyi tiistaina lakihankkeen, joka mahdollistaisi pakotteet kiinalaisille virkamiehille uiguurien kohtelun takia. LEHTIKUVA / AFP

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja seuraamuksilla edustajainhuoneen uiguuripäätöksen takia.

Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi tiistaina lakialoitteen, joka asettaisi pakotteita useita Kiinan kommunistisen puolueen korkea-arvoisia edustajia vastaan. Syynä on Kiinan uiguurimuslimien kohtelu.

Tullakseen voimaan lakialoite vaatii vielä senaatin ja presidentin hyväksynnät.

Kiinan ulkoministeriö varoittaa, että Yhdysvallat "joutuu lopulta maksamaan päätöksestään". Ministeriö ei täsmentänyt, mitä tällä tarkoitti.

Ministeriön edustaja ei halunnut suoraan kommentoida sitäkään, vaikuttaako uiguuripäätös maiden välisiin kauppaneuvotteluihin.

– Tämä ei voi olla vaikuttamatta Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteisiin sekä maiden yhteistyöhön tärkeissä asioissa, edustaja kuitenkin sanoi.

"Hirvittäviä ihmisoikeusloukkauksia"

Lakiesityksessä tuomitaan Kiinan törkeät ihmisoikeusloukkaukset luoteisella Xinjiangin alueella, missä jopa yli miljoona uiguuria on suljettu vankileireille.

Viime kuussa kansainväliselle medialle vuodetut asiakirjat paljastivat muun muassa, kuinka Kiina leireillä systemaattisesti aivopesee uiguureja ja pyrkii käännyttämään heitä pois islamista ja kulttuuristaan.

– Kiinan barbaarinen toiminta uhkaa uiguurien ihmisarvoa ja -oikeuksia. Kongressi ottaa kriittisen tärkeän askeleen Kiinan hirvittäviä ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoi demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Kiina kutsuu leirejä uudelleenkoulutusleireiksi. Sen mukaan uiguurit saavat leireillä ammatillista koulutusta ja kieliopintoja. Tarkoituksena on kitkeä uskonnollista ääriajattelua ja terrorismia, Kiina sanoo.

Lakialoitteen odotetaan kiristävän entisestään Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Kiina hermostui jo viime viikolla, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump hyväksyi lain, joka tukee Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin demokratiamielenosoituksia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi