Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

"Minua pelottaa, ulospääsyä ei ole " – poliisi jatkaa yliopiston piirittämistä Hongkongissa ja uhkaa käyttää kovia ammuksia

Hongkongin poliisi kehottaa polyteknisen yliopiston kampuksella edelleen olevia mielenosoittajia tulemaan ulos ja antautumaan. Poliisi kommentoi kampuksen tilannetta tiedotustilaisuudessa.

Poliisi on piirittänyt kampusta eilisestä lähtien. Alueella on arvioitu olevan motissa jopa tuhat demokratiamielenosoittajaa.

Aiemmin osa mielenosoittajista yritti lähteä kampukselta, mutta he saivat vastaansa poliisin kumiluoteja ja kyynelkaasua. Poliisin mukaan kyynelkaasuun turvauduttiin, koska lähtijöillä oli ollut mukanaan polttopulloja.

Poliisi on myös ottanut kiinni useita pakoa yrittäneitä protestoijia.

Viranomaiset ovat julistaneet kampuksen mellakka-alueeksi ja varoittaneet mielenosoittajia käyttämästä "tappavia aseita".

– Varoitan mellakoitsijoita: älkää käyttäkö polttopulloja, nuolia, autoja tai muitakaan tappavia aseita poliiseja vastaan. Jos jatkatte tällaista vaarallista toimintaa, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää niin vähän voimakeinoja kuin on pakko vastataksemme. Niihin kuuluu myös kovien ammusten käyttö, varoitti poliisin edustaja Louis Lau Facebookissa.

Mellakoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion.

– Minua pelottaa, ulospääsyä ei ole. En voi muuta kuin taistella loppuun asti, nimettömänä pysytellyt mielenosoittaja sanoi varhain aamulla paikallista aikaa.

Kiinan väliintuloa pelätään

Kiina on toistuvasti tuominnut Hongkongissa jo puoli vuotta jatkuneet protestit. Pelkona on, että Kiinan hallinto lähettää sotilaita tukahduttamaan liikehdinnän.

Kiinan ulkoministeriö kommentoi Hongkongin tilannetta päivittäisessä lehdistötilaisuudessaan tänään.

– Kenenkään ei pidä aliarvioida Kiinan tahtoa suojella suvereniteettiaan ja Hongkongin vakautta, ministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi.

Viime viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping esitti toistaiseksi tiukimmat kommenttinsa tilanteesta ja sanoi, että mielenosoitukset uhkaavat Hongkongin ja Kiinan välistä yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta.

Mielenosoitukset ja mellakat vaikuttavat huomattavasti hongkongilaisten arkeen. Lisäksi Hongkong on valahtanut taantumaan. Kaupungin lentokenttäviranomaisten mukaan liikennemäärät ovat laskeneet reilulla kymmeneksellä vuoden takaiseen verrattuna.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta protestit ovat jatkuneet.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa yleistä äänioikeutta ja vapaata ehdokasasettelua erityishallintoalueelle. Nykyisin Hongkongin hallintojohtajan valitsee Kiinaan kallellaan oleva 1 200-jäseninen valitsijakomitea.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi