Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Brexit-sotku johtaa Irlannissa lähivuosina äänestykseen yhdistymisestä, uskoo tasavaltalaispuolue

Sinn Feinin puheenjohtaja Mary Lou McDonald (vas.) ja puolueen Pohjois-Irlannin johtaja Michelle O'Neill. Lehtikuva/AFP

Brexitistä aiheutuvat mullistukset johtavat Irlannissa lähivuosina kansanäänestykseen maan yhdistymisestä, uskoo tasavaltalaispuolue Sinn Fein. Irlannin yhdistymisestä on äänestettävä seuraavien viiden vuoden sisällä, sanoi puolueen puheenjohtaja lauantaina.

Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välinen raja on yksi brexit-kiistan suurista kysymysmerkeistä. Irlannin yhdistymistä ajavan Sinn Feinin mukaan brexit on saanut monet suopeammiksi yhdistymisajatukselle.

– (Irlannin) jakautumisen päivät ovat käymässä vähiin, muutos on ilmassa. Monet ihmiset pohtivat nyt ensimmäistä kertaa tulevaisuuttaan yhdistyneessä Irlannissa, puheenjohtaja Mary Lou McDonald sanoi puolueen tilaisuudessa Londonderryssä Pohjois-Irlannissa.

McDonald toivoo Irlannin hallituksen asettuvan edistämään kansanäänestystä. EU-jäsenyyttä kannattavan Sinn Feinin asema on vahvempi Pohjois-Irlannin puolella.

Äänestyksen järjestäisi ministeri Pohjois-Irlannissa

Nykyinen raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä on halkonut saarta vuodesta 1921. Tuolloin Irlanti irrottautui Britanniasta vapaussodan päätteeksi. Protestanttisten unionistien ja katolilaisten tasavaltalaisten välillä oli kuitenkin yhteenottoja. Erityisen väkivaltainen 30 vuoden ajanjakso päättyi vuoden 1998 rauhansopimukseen, jonka yhtenä linjauksena on ollut pitää Irlannin koilliskulmaa lohkova raja mahdollisimman läpinäkyvänä.

Brexit-prosessissa rauhanomaista kehitystä on luvattu tukea niin Lontoossa, Dublinissa kuin Brysselissäkin. Brexit-kiistaan ei kuitenkaan ole löydetty ratkaisua, joka samaan aikaan sekä turvaisi avonaisen rajan Irlannin maaperällä että estäisi tullirajan muodostumisen Pohjois-Irlannin ja Britannian välille.

Mahdollinen kansanäänestys Irlannin yhdistämiseksi mainitaan jo vuoden 1998 sopimuksessa. Sen mukaan järjestämisvastuu on brittien Pohjois-Irlannista vastaavalla ministerillä tilanteessa, jossa hän kokee, että valtaosa äänestäjistä haluaisi Pohjois-Irlannin irtautuvan Britanniasta.

Britannian euroeroa lykättiin kolmannen kerran lokakuun lopulla, ja maa järjestää parlamenttivaalit joulukuussa. Sinn Fein toivoo tavoittavansa Pohjois-Irlannin äänestäjät, joista yli puolet ilmoitti kannattavansa EU:ssa pysymistä brexit-kansanäänestyksessä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi