Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Entinen Ukrainan-lähettiläs tunsi Trumpin uhkailleen häntä puhelussa Zelenskyin kanssa

Yhdysvaltain entistä Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovitchiä kuullaan osana presidentti Donald Trumpia koskevaa virkarikostutkintaa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa kongressin tiedusteluvaliokunta kuulee paraikaa entistä Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovitchiä. Häntä kuullaan osana presidentti Donald Trumpia koskevaa virkarikostutkintaa.

Yovanovitch joutui äkisti luopumaan suurlähettilään tehtävästään viime toukokuussa Trumpin pyynnöstä. Yovanovitch on yksi Yhdysvaltain ulkoministeriön kokeneimpia diplomaatteja ja sanoi, ettei ole milloinkaan nähnyt vastaavaa tapahtuvan.

– Minun käskettiin nousta seuraavaan Yhdysvaltoihin lähtevään lentokoneeseen. Sanoin vastaan, että tämä on erittäin epätavallista, varsinkin ilman mitään syytä, entinen lähettiläs muisteli.

Muun muassa presidentin asianajaja Rudy Giuliani pyrki lokaamaan Yovanovitchiä. Entinen lähettiläs luonnehti kuulemisessa, ettei hän tai kukaan ulkoministeriössä ymmärtänyt Giulianin motiiveja hyökkäyksille.

Yovanovitch mainitaan myös Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välisessä puhelussa. Puhelun muistiinpanojen mukaan Trump nimittää lähettilästään pahaksi uutiseksi, joka "tulee käymään läpi tiettyjä asioita".

– Olin pöyristynyt, että olin kahden päämiehen puhelussa tällaisessa roolissa, Yovanovitch kertoi tiedusteluvaliokunnalle ja sanoi tulkinneensa Trumpin sanat uhkailuksi.

Trump aloitti tviittaamisen kuulemisen aikaan. Trumpin mukaan kaikkialla, minne lähettiläs meni, asiat muuttuivat huonoiksi. Yovanovitch otti tviittiin tuoreeltaan kantaa ja sanoi sitä pelottavaksi.

Yovanovitch myös kertoi olevansa pettynyt ulkoministeriön toimintaan, sillä ministeriö on kieltäytynyt tuomitsemasta häntä kohdanneet hyökkäykset.

– Tässä on kyse paljon suuremmasta kuin vain minusta ja muutamasta muusta. Jos ulkoministeriön ammattilaisia mustamaalataan ja vähätellään, se hajottaa ministeriötä, entinen lähettiläs sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi