Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Bolivian väliaikainen presidentti ei salli Moralesin asettua ehdolle uusissa vaaleissa – uhkaa oikeudella jos entinen presidentti palaa maahan

Tuhannet Moralesin kannattajat kokoontuivat myös torstaina La Pazin kaduille. LEHTIKUVA / AFP

Boliviassa maan väliaikainen presidentti on ilmoittanut, että eroamaan joutunut presidentti Evo Morales ei voi asettua ehdolle uusissa presidentinvaaleissa. Väliaikainen presidentti Jeanine Anez ilmoitti päätöksestä torstaina paikallista aikaa. Hän sanoi perjantaina myös, että Morales joutuu oikeuden eteen, jos hän palaa maahan.

Bolivian perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen. Lokakuun vaaleissa Morales haki jo neljättä perättäistä kauttaan presidenttinä.

– Moralesin ei sallita nousta neljännelle kaudelle. Juuri sen takia meillä on käynnissä kaikki tämä myllerrys, Anez sanoi ja ehdotti, että Moralesin sosialistipuolue MAS etsii uuden ehdokkaan vaaleihin, jotka hän on luvannut järjestettävän mahdollisimman pian.

Väliaikaishallinnon mukaan keskustelut MAS:n kanssa ovat alkaneet Bolivian tilanteen rauhoittamiseksi. Vahvistusta tähän ei MAS:lta heti saatu, mutta sen sijaan Moralesin puolue syytti Anezia väkivallan lietsomisesta.

"Tule takaisin, Evo!"

Mielenosoitukset Boliviassa ovat jatkuneet. Tuhannet Moralesin kannattajat kokoontuivat myös torstaina La Pazin kaduille.

Meksikoon paenneen Moralesin kannattajat sanovat, että Morales ei eronnut, vaan hänet syöstiin vallasta.

Mielenosoittajat heiluttivat värikkäitä alkuperäiskansojen lippuja ja huusivat "Tule takaisin, Evo!". Kannattajat myös haukkuivat Anezia rasistiseksi presidentiksi ja vaativat tämän eroa.

Moralesin vaalivilppisyytöksistä alkaneet protestit ovat kestäneet jo lähes kuukauden. Levottomuuksissa on kuollut kymmenen ihmistä ja lähes 400 loukkaantunut.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi